Rusia, neinvitată la summit-ul NATO din Marea Britanie

Summit-ul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), planificat să aibă loc pe 4-5 septembrie în Marea Britanie, se va desfăşura fără participarea Rusiei, întrucât reprezentanții acestei țări nu au fost invitați, relatează cotidianul rus Kommersant, citat de Agerpres.

Decizia nu pare a fi o surpriză pentru Rusia, după cum afirmă surse ale cotidianului din cercurile diplomatice ruseşti. "În actualele condiţii, Rusia nici nu se aştepta la aceasta", au susținut acestea. 

Interlocutori ai publicaţiei ruse de la sediul central al Alianţei afirmă, la rândul lor, că participarea unei delegaţii ruse la summitul din Marea Britanie este considerată "inoportună".

Cu toate acestea, temele principale ale viitorului summit au, într-un fel sau altul, legătură cu Rusia. Astfel, în primul rând, summit-ul este menit să "demonstreze fermitatea transatlantică şi să sublinieze importanţa unor niveluri corespunzătoare de cheltuieli pentru apărare'". De asemenea, la summit se va discuta și despre  "disponibilitatea Alianţei de a-şi consolida apărarea colectivă". O altă temă vizează "relaţiile cu Rusia şi întărirea relaţiilor cu Ucraina".

Ultimele două puncte de pe ordinea de zi ar fi "întărirea relaţiilor de parteneriat ale NATO şi continuarea politicii uşilor deschise" și "Afganistanul şi finalizarea, la sfârşitul lui 2014, a operaţiunii forţelor internaţionale de susţinere a securităţii" (în această ţară).

La ultimul summit NATO - în Chicago, în mai 2012 - unde tema principală a întâlnirii a fost termenii de retragere a trupelor internaționale din Afganista, delegația rusă a fost condusă de reprezentantul preşedintelui rus pentru Afganistan, Zamir Kabulov, în timp ce la summit-ul de la Lisabona din 2010, marcat de resetare a relațiilor dintre Moscova și NATO, a participat chiar președintele rus de atunci, Dmitri Medvedev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel