Rusia, lovitură grea primită de la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, joi, ca Federația Rusă să le achite aproape 1,9 miliarde de euro foştilor acţionari de la grupul petrolier Iukos. Decizia poate fi atacată cu apel. 

Reclamanţii au afirmat că acţionează în numele a circa 55.000 de foşti acţionari spoliaţi. Ei cereau despăgubiri mult mai mari din partea Moscovei - aproape 38 de miliarde de euro, în cadrul acestei proceduri pe care CEDO a soluţionat-o pe fond în septembrie 2011.

La acea dată, Curtea a apreciat că anumite puncte ale procedurii fiscale iniţiate împotriva Iukos au adus atingere drepturilor sale fundamentale, însă şi-a amânat decizia privind despăgubirile datorate de Moscova.

Citește și: Șoc la Kremlin: Rusia va fi executată pentru 50 miliarde de dolari

CEDO a refuzat însă să ia în considerare că Kremlinul a împins în mod intenţionat spre faliment, în 2007, societatea opozantului Mihail Hodorkovski, o analiză pe care Rusia a salutat-o atunci.

Decizia  intervine în condiţiile în care Rusia a fost condamnată luni de un alt tribunal internaţional, Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga, să plătească suma de 50 de miliarde de dolari despăgubiri acţionarilor companiei petroliere Iukos, în contul activelor expropriate.

Citește și: Rusia poate fi lovită. La ce s-a gândit Nick Clegg, vicepremierul britanic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel