Alertă! Boala vacii nebune în România. Cum se transmite, care sunt simptomele

În România a fost identificat un caz de encefalopatie spongiformă bovină (Boala vacii nebune), potrivit unui raport publicat pe site-ul Organizației Internaționale de Epizootii. Raportul a fost remis pe 20 iunie anul curent. Analizele au fost trimise ulterior la două laboratoare din Marea Britanie, iar ambele rezultate au fost de "pozitiv". Agenția de presă rusă Itar-Tass scrie că Rusia a interzis importul de carne de vită din România.

Potrivit raportului, cazul a fost sesizat de către dr. Cristian Duicu, director al ANSVSA, după ce o singură vacă din satul Deușu, comuna Chinteni (județul Cluj) a fost depistată pozitiv cu boala vacii nebune. 

La categoria "populație afectată", raportul precizează: "O bovină depistată pozitiv în abator".

Singura măsură luată de autorități este cea a controalelor efectuate pe teritoriul țării, arată raportul.

Au fost realizate trei analize: la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din România și două laboratoare din Marea Britanie. Toate au oferit un singur rezultat: pozitiv.

Proba suspectă, reanalizată

Oficial, autoritățile din România neagă existența vreunui caz de encefalopatie spongiformă. Neoficial, se discută despre o singură probă pozitivă, care în acest moment este retestată, întrucât a fost prelevată incorect și ar putea fi o alarmă falsă. Exemplarul de la care ar fi fost recoltată proba suspectă nu putea intra în consum, din cauza vârstei înaintate, iar în astfel de cazuri sunt frecvente reacțiile fals pozitive. Excesul de zel al controlorilor și, apoi, regulamentele care impun raportarea oricărui caz suspect au dat pretextul Rusiei să activeze această tehnică de propagandă.

Embargoul economic, arma Moscovei

Autoritatea Veterinară a Rusiei (Rosselkhoznadzor) a pus embargou pe carnea de vită provenită din România după o "izbucnire" a encefalopatiei spongiforme bovină, cunoscută drept "boala vacii nebune". Totodată, au fost interzise și proteinele animale procesate importate din România.

Organizația Internațională de Epizootii a înregistrat o epidemie a bolii vacii nebune în România, mai scrie Itar-Tass.

De regulă, când autoritățile de la Moscova vor să facă presiuni economice, inventează pretexte legate de siguranța consumatorilor. Acestea dispar ca prin farmec după ce se ajunge la înțelegeri politice. Cel mai adesea a fost șantajată în acest fel Moldova, republică a cărei exporturi de vin sau de alimente în Rusia reprezintă pricipala sursă de valută.

Adrian Rădulescu, fost consilier prezidențial pe probleme de agricultură, a negat pentru DC News, existența unei probleme. ”Nici nu se face export de carne de vacă, dimpotrivă, piața este dominată de importuri", a spus Rădulescu. Dar ce să mai exporți, nu au dus toate vacile și porcii în China?”,  a glumit Rădulescu.

Ca de obicei, autoritățile nu au pregătit comunicarea de criză necesară în astfel de situații, nici măcar la nivelul unui comunicat pe site-ul ANSVA.

Care sunt simptomele. Boala vacii nebune, cazul Marea Britanie

Boala vacii nebune este cauzată de un agent infecțios numit prion, care nu poate fi inactivat prin fierbere sau alte tratamente termice. Transmiterea la om se face prin consumul de carne sau prin contactul între pielea rănită și produse cum ar fi gelatina, cleiul sau pielea animală. Prionii ajung în creier unde declanșează reacții la nivel celular care au ca rezultat formarea de plăci fibroase care creează "găuri" microscopice în substanța neurală. Această "ciuruire" a creierului duce la degenerarea funcțiilor mentale și fizice, până la deces.

La om, prionul bovin produce o boală tip Creutzfeldt-Jakob, mortală după o lungă suferință. În Marea Britanie, de la descoperirea afecțiunii au fost înregistrate 165 de cazuri care ar fi putut să fie generate de contaminarea prin consum de carne de la vaci afectate de encefalopatie. Uniunea Europeană a impus un embargou Marii Britanii, în 1999, care a fost ridicat abia după 10 ani, timp în care au fost sacrificate sute de mii de animale, pentru a opri epizootia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel