Urmărește emisiunea live


Rusia, "indignată" de planul Franţei de a crea un tribunal pentru crime de război

Fotografie de la EKATERINA  BOLOVTSOVA, Pexels
Fotografie de la EKATERINA BOLOVTSOVA, Pexels

Rusia se declară "indignată" de propunerea Franţei de creare a unui tribunal care să judece crimele comise de ruşi în Ucraina. 

Rusia s-a declarat vineri "indignată" din cauza declaraţiilor Franţei potrivit cărora ea a început să lucreze cu parteneri europeni şi ucraineni la crearea unei instanţe speciale care să judece crimele comise de ruşi în Ucraina, calificând poziţia Parisului drept ipocrită, potrivit EFE.

"Ne exprimăm indignarea faţă de declaraţia Ministerului francez pentru Europa şi Afaceri Externe cu privire la planurile de a crea un fel de 'tribunal special pentru crimele de agresiune ale Rusiei'", susţine diplomaţia rusă într-un comunicat.

Parisul indică într-un comunicat publicat miercuri că guvernul francez a "început să lucreze cu partenerii noştri europeni şi ucraineni privind crearea unui Tribunal Special pentru crima de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei", cu scopul de a obţine un consens cât mai larg posibil cu privire la acest proiect în rândul membrilor comunităţii internaţionale.

Rusia susţine în acest sens că "ţările occidentale au decis să impulsioneze ideea creării unei alte instanţe 'judiciare' vădit politizate", care - în opinia sa- "nu are nimic de a face cu justiţia", conform textului citat.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a calificat drept "cinice" declaraţiile Parisului, căci, spune el, acesta "refuză să vadă numeroase cazuri de război documentate ale forţelor armate ucrainene muşamalizate în mod deliberat".

Moscova califică de asemenea drept "ipocrit" faptul că Occidentul vorbeşte despre consecinţele umanitare ale ostilităţilor din Ucraina, în timp ce "crimele SUA şi ale aliaţilor lor în Iugoslavia, Irak, Libia, Siria şi alte ţări au provocat numeroase victime civile cu armele produse de companii industriale de apărare americane şi europene (...)".

Rusia mai susţine că "francezii au comis crime de război în perioada colonialismului, în Algeria în timpul războiului de independenţă, în Indochina şi în Libia, care au rămas nepedepsite şi astfel privează Franţa de dreptul moral de a face astfel de declaraţii".

"Recomandăm ca Parisul să înceapă prin crearea unei instanţe speciale pentru propriile sale crime comise în cursul războaielor coloniale, în diferitele operaţiuni punitive şi în intervenţiile din diverse părţi ale lumii", susţine MAE rus în comunicatul său, adăugând că un "mecanism cvasijudiciar nu va avea niciodată jurisdicţie asupra Rusiei".

Reacţia MAE rus intervine în contextul în care preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat într-o vizită oficială în SUA, a confirmat - joi, într-un interviu la canalul ABC - că în următoarele zile intenţionează să discute cu Vladimir Putin.

Rusia a invadat la 24 februarie Ucraina în ceea ce Kievul şi Occidentul denunţă a fi un război de agresiune de tip imperalist, iar trupele ruse sunt acuzate de autorităţile ucrainene de comiterea a numeroase abuzuri şi crime de război. De documentarea acestora se ocupă deja echipe de experţi internaţionali. scrie Agerpres. 

Lavrov: Rusia atacă infrastructura care asigură potenţial de luptă al Forţelor Armate ale Ucrainei

Rusia aplică lovituri doar asupra acelor obiective ale infrastructurii ucrainene care asigură potenţial militar Forţelor Armate ale Ucrainei, a declarat, joi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timpul unei conferinţe de presă pe probleme de securitate europeană, transmite Rador.

"Infrastructura care este acum atacată este infrastructura care asigură potenţial de luptă al Forţelor Armate ale Ucrainei, batalioanelor naţionaliste", a declarat ministrul rus de Externe.

După cum a subliniat Lavrov, în urma loviturilor de înaltă precizie sunt scoase din funcţiune obiective energetice, de care depinde activitatea Forţelor Armate ale Ucrainei şi livrarea unei cantităţi uriaşe de arme, cu care Occidentul dotează Ucraina ca să-i omoare pe ruşi".

"Ministerul rus al Apărării şi experţii militari, de altfel nu doar ruşi, ci şi americani, de asemenea experţi militari din alte ţări NATO, atrag atenţia asupra faptului că operaţiunea noastră militară a fost efectuată încă de la început astfel încât să fie minimizate orice consecinţe negative pentru populaţia şi infrastructura civilă", a mai spus Serghei Lavrov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel