Rusia, deranjată de recomandările CIO. ”Contrazice ambele acte normative ale CIO şi Cartei Olimpice”

Steagul Olimpic (Twitter)
Steagul Olimpic (Twitter)

”Contrazice ambele acte normative ale CIO şi Cartei Olimpice”, susține președintele Comitetului Olimpic Rus.

Comitetul Olimpic Rus (ROC) se opune ”cu fermitate” recomandării Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a interzice participarea sportivilor din Rusia şi Belarus la competiţiile internaţionale, transmite DPA, citat de Agerpres.

”Noi avem un singur comentariu - ne opunem cu fermitate. Decizia de azi a colegilor noştri de la Comitetul Internaţional Olimpic, după părerea noastră, contrazice ambele acte normative ale CIO şi Cartei Olimpice, în primul rând, şi spiritul mişcării olimpice, care ar trebui să unească şi nu să dezbine, a declarat preşedintele ROC, Stanislav Pozdniakov, într-un comunicat. 

De partea cealată, CIO a reiterat, vineri, condamnarea fermă a încălcării armistițiului olimpic de către guvernul rus și guvernul Belarus prin sprijinul său în acest sens. Rezoluția respectivă a ONU a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU la 2 decembrie 2021 prin consensul tuturor celor 193 de state membre ale ONU. Armistițiul Olimpic a început cu șapte zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice, pe 4 februarie 2022, și se încheie la șapte zile după închiderea Jocurilor Paralimpice, ce sunt programate pentru perioada 4-13 martie 2022.  

CIO i-a retras lui Putin Ordinul Olimpic

Comitetul Internațional Olimpic a precizat că a luat decizia ad-hoc de a retrage Ordinul Olimpic tuturor persoanelor care au în present o funcție important în Guvernul Federației Ruse, inclusive președintelui rus Vladimir Putin, notează Mediafax.

Ordinul Olimpic este cea mai înaltă distincție acordată de mișcarea olimpică, iar Putin a primit o distincție de aur în 2001. Vicepreședintele Dmitri Cernîșenko și Dmitri Kozak, adjunctul șefului de cabinet al biroului executive preșidențial, au fost, de asemenea, lăsați fără această distincție.

Ucraineanca Marta Kostyuk, apel către WTA

”Țara noastră, Ucraina e sub un atac brutal de o putere nucleară superioară. Bombele și rachetele ne lovesc casele, omoară oamenii, distrugând viețile noastre. Cerem ca WTA să condamne imediat guvernul Rusiei, să retragă toate turneele din Rusia și să îndemne Federația Internațională de Tenis să facă același lucru.

Punctez că îi susținem pe colegii noștri din Rusia și orice jucător de tenis vorbitor de rusă, înțelegem că atacurile neprovocate s-au întâmplat fără ca ei să aibă cunoștință sau să participe la asta.

Credem și că trebuie să urmăm regulile care interzic naționalei Rusiei să poarte însemnele Federației Ruse. În timp ce dopingul nu poate fi comparat cu agresiunea, credem că insultele, atacurile, folosirea forței și crimele sunt fapte superioare dopingului, pentru că sunt crime împotriva umanității. Opriți războiul. Opriți agresiunea rusă. Aduceți pace în casele noastre. Fiți umani!”, a scris Marta Kostyuk, jucătoare de tenis în vârstă de numai 19 ani.

Vezi și: CIO cere federaţiilor internaţionale să anuleze sau să mute evenimente din Rusia sau Belarus

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel