Rusia cere Republicii Moldova să pună capăt 'retoricii confruntaţionale antiruse'

Moscova a cerut joi Republicii Moldova să pună capăt 'retoricii confruntaţionale antiruse', după adoptarea de către parlamentul de la Chişinău a unei declaraţii care denunţă operaţiunea rusă din Ucraina, relatează AFP.

Moscova, 2 mar /Agerpres/ - Rusia a cerut joi Republicii Moldova să pună capăt 'retoricii confruntaţionale antiruse', după adoptarea de către parlamentul de la Chişinău a unei declaraţii care denunţă operaţiunea rusă din Ucraina, relatează AFP. 'Facem apel încă o dată la autorităţile moldovene să pună capăt retoricii confruntaţionale antiruse, complet nefundamentată', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, citată într-un comunicat.

Ea a denunţat de asemenea înmulţirea 'informaţiilor false despre planuri inexistente ale Moscovei de a destabiliza situaţia' din Republica Moldova şi tentativele 'de a spori tensiunile în mod artificial' în jurul situaţiei din regiunea separatistă prorusă Transnistria. 'În ceea ce ne priveşte, confirmăm dorinţa de a întări o cooperare constructivă pragmatică cu Chişinăul şi de a continua eforturile pentru a regla problema Transnistriei', a adăugat Zaharova.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi o declaraţie care denunţă ofensiva rusă din Ucraina, în derulare de la 24 februarie 2022, şi care exprimă sprijinul pentru suveranitatea şi independenţa acestei ţări, reaminteşte AFP.

Republica Moldova, fostă republică sovietică având ambiţii europene, se teme de la începutul invaziei ruse din Ucraina că ar putea fi următoarea ţintă a Moscovei, iar aceste îngrijorări s-au amplificat în ultimele săptămâni. Pe baza unor documente interceptate de serviciile secrete ucrainene, preşedinta Maia Sandu a acuzat Rusia la mijlocul lunii februarie că instigă la o lovitură de stat pentru a răsturna puterea de la Chişinău, mai precizează AFP.

În acest context tensionat, preşedintele rus Vladimir Putin a revocat la sfârşitul lunii februarie un decret din 2012 care trebuia să servească drept cadru pentru a le permite celor două părţi să găsească o soluţie la chestiunea separatistă transnistreană, 'pe baza respectării suveranităţii' Republicii Moldova, încheie agenţia franceză de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel