Rusia bombardează Ucraina, dar vrea ca "Occidentul să joace corect"

Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, cere Occidentului "să joace corect, după regulile dreptului internaţional". 

"Occidentul colectiv ar fi trebuit să revină cu picioarele pe pământ din lumea iluziilor. Înscenările sale oricât de mult nu ar continua, ele nu vor funcţiona. A sosit timpul pentru a juca cinstit şi nu după regulile de înşelătorie, ci pe baza dreptului internaţional", a scris el într-un articol publicat de Izvestia, conform Rador.

El a afirmat că cu cât mai repede va realiza toată lumea că nu există alternativă pentru procesele istorice obiective de formare a unei lumi multipolare bazate pe respectarea principiului egalităţii suverane a statelor, fundamental pentru Carta ONU şi pentru întreaga ordine mondială, cu atât va fi mai bine".

Dacă membrii Alianţei occidentale nu ştiu să trăiască conform acestui principiu, nu sunt pregătiţi să construiască o arhitectură cu adevărat universală de securitate şi cooperare echitabilă, atunci să înceteze să-i gonească în tabăra lor cu ameninţări şi şantaj pe cei care vor să trăiască după propria lor minte şi să lase ţările independente care se respectă să-şi recunoască dreptul la libertatea de a alege, a mai scris Lavrov, adăugând că, de fapt, în realitate aceasta şi este democraţia şi nu cea care este jucată pe scene politice diforme.

El a mai scris că "astăzi, Forţele Armate Ruse şi miliţiile autoproclamatelor republici populare Luhansk şi Doneţk rezolvă cu fermitate sarcinile trasate în cadrul operaţiunii militare speciale, urmărind să pună capăt discriminării flagrante şi genocidului la adresa ruşilor şi să elimine ameninţările directe la adresa securităţii Federaţiei Ruse, creată de-a lungul anilor de Statele Unite şi sateliţii săi pe teritoriul Ucrainei.

Explozii în Mikolaiv şi Zaporojie

Mai multe explozii s-au auzit noaptea trecută în oraşul ucrainean Mikolaiv, în timpul unei alerte de raid aerian - scrie, luni, agenţia RBC. Potrivit primarului Oleksandr Senkevici, au fost semnalate aproximativ zece explozii. "La Mikolaiv s-au auzit aproximativ zece explozii puternice. Alerta de raid aerian continuă. Nu ignoraţi regulile de siguranţă" - se arată în mesajul transmis de primar locuitorilor oraşului.

Mai multe explozii s-au auzit aseară şi în oraşul Zaporojie. Consiliul regiunii spune că Rusia a bombardat suburbiile oraşului. Momentan, nu sunt anunţate victime.

Rusia pregăteşte o nouă etapă a ofensivei în Ucraina 

Rusia se pregăteşte pentru o nouă etapă a ofensivei sale în Ucraina, a estimat un oficial militar ucrainean, după ce Moscova a anunţat că forţele sale vor intensifica operaţiunile militare în toate zonele operaţionale. Săptămâna aceasta se împlinesc cinci luni de la începutul ostilităţilor. Potrivit armatei ucrainiene, Rusia pare să regrupeze unităţi pentru o ofensivă către Sloviansk, un oraş important din punct de vedere simbolul, sub controlul Ucrainei, în regiunea de est Doneţk, relatează corespondentul RRA la Moscova, Alexandr Beleavschi.

Agresiunea Rusiei în Ucraina, dar şi mijloacele prin care îşi pot intensifica presiunile asupra Moscovei şi ar fi limitată capacitatea acesteia de a continua conflictul se află pe agenda discuţiilor miniştrilor de externe ai Uniunii Europene, care se reunesc de astăzi la Bruxelles.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel