Rusia: Autorităţile declară alte două site-uri de ştiri 'agenţi ai străinătăţii'

Dmitri Muratov, unul dintre laureații Premiului Nobel pentru Pace în 2021
Dmitri Muratov, unul dintre laureații Premiului Nobel pentru Pace în 2021

Două noi mass-media online au fost declarate vineri 'agenţi ai străinătăţii' de către guvern, decizie ce continuă să limiteze libertatea de exprimare şi vocile critice la adresa puterii din Rusia, informează AFP. 

Ministerul justiţiei a adăugat pe lista cu 'agenţi ai străinătăţii' portalul de ştiri online Rosbalt.ru şi site-ul web specializat în analiza ştirilor din actualitate Republic.

Rosbalt.ru, care este un site popular, are birouri în Moscova şi Sankt Petersburg, în timp ce Republic funcţionează pe bază de abonamente. Clasificarea ca 'agent al străinătăţii' obligă un mijloc de informare în masă să facă public acest statut în toate publicaţiile, textele, videoclipurile şi mesajele sale de pe reţelele de socializare, ceea ce este foarte descurajant pentru surse şi agenţii de publicitate şi îngreunează activitatea jurnaliştilor.

'Desigur, Republic nu are finanţări din exterior, există doar graţie banilor de la abonaţi', a declarat pe Telegram redactorul său şef, Dmitri Kolezev. Zeci de jurnalişti şi numeroase mass-media independente, inclusiv Rain TV şi Meduza, un site de ştiri popular, au fost desemnate 'agenţi ai străinătăţii' de către instanţe din Rusia.

Pe lista ministerului justiţiei se află, în prezent, aproape 90 de nume. Printre mass-media independente care nu figurează pe listă se numără Echo Radio Moscova şi ziarul Novaia Gazeta, al cărui redactor-şef Dmitri Muratov a primit Premiul Nobel pentru pace săptămâna trecută alături de jurnalista filipineză Maria Ressa.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat totuşi că Premiul Nobel acordat jurnalistului Dmitri Muratov nu este un 'scut' care să îl protejeze de statutul de 'agent al străinătăţii'. Dacă Muratov 'nu încalcă legea rusă, dacă nu oferă niciun motiv pentru a fi declarat agent al străinătăţii, atunci acest lucru nu se va întâmpla', a spus Putin, potrivit Agerpres.

Putin, acuzat că a făcut o remarcă sexistă la adresa unei jurnaliste

Vladimir Putin este acuzat că a făcut o remarcă sexistă la adresa unei jurnaliste americane. Liderul de la Kremlin i-a spus lui Hadley Gamble că „este prea frumoasă pentru a-l înțelege”. 

În timpul unei conferințe la Moscova, jurnalista CNBC Hadley Gamble l-a întrebat pe Vladimir Putin despre rapoartele privind faptul că Rusia restricționează livrările cu gaze în Europa, pentru a declanșa creșterea prețurilor, potrivit The Hill.

„O femeie frumoasă, drăguță, i-am spus un singur lucru. Imediat mă contrazice, de parcă nu m-a auzit”, a declarat președintele Putin, la Moscova.

Gamble i-a replicat lui Putin că l-a auzit foarte clar, adăugând că a vrut doar să atragă atenția asupra faptului că Rusia a întârziat cu o reacție privind aprovizionarea cu gaze. Vizibil iritat, liderul de la Kremlin i-a răspuns: „Ascultă-mă, tocmai ai spus că eu nu aprovizionez Europa cu gaze naturale. Dar te înșeli. Dimpotrivă, creștem aprovizionarea. Gazprom cu 10%, Rusia cu 15%. Chiar am spus ceva atât de greu de înțeles?”

Ulterior, jurnalista americană a postat pe Instagram o fotografie cu prima pagină a unui ziar rusesc, în care apare alături de Vladimir Putin, fotografiată dintr-un unghi în care i se văd doar picioarele: „Unghiul meu bun”, a replicat, ironic, scrie Publika.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel