Rusia: Autorităţile continuă reprimarea opoziţiei prin arestarea unui personaj politic

Dmitri Gudkov
Dmitri Gudkov

Dmitri Gudkov, un important opozant politic şi fost parlamentar, a fost reţinut marţi de oficialii ruşi responsabili cu aplicarea legii, parte a unei represiuni mai ample împotriva opozanţilor Kremlinului, transmite Reuters.

În perioada în care a fost deputat în camera inferioară a parlamentului, Gudkov a fost expulzat din partidul O Rusie Justă în 2013 pentru că a contribuit la organizarea protestelor anti-Kremlin. Ulterior s-a alăturat opoziţiei liberale a Rusiei împotriva preşedintelui Vladimir Putin.

Într-o postare pe reţelele de socializare în prima parte a zilei de marţi, Gudkov, în vârstă de 41 de ani, a informat că poliţiştii au percheziţionat cabana în care se afla şi că aceştia îi au în vizor şi pe foşti şi actuali membri ai echipei sale.

Agenţia TASS, citând surse pe care nu le numeşte, a informat că Gudkov a fost reţinut pentru 48 de ore sub suspiciunea că nu şi-a plătit nişte datorii conform unui contract de leasing pentru o clădire nerezidenţiale în perioada 2015-2017. Gudkov riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani dacă va fi acuzat şi găsit vinovat.

Vezi și: Un alt opozant al lui Putin a fost arestat pe aeroportul din Sankt Petersburg

Această arestare este cea mai recentă acţiune din represiunea mai amplă împotriva opozanţilor Kremlinului înaintea alegerilor parlamentare din septembrie. Gudkov a sugerat pe platforma de socializare Telegram la începutul zilei de marţi că motivul pentru este căutat de autorităţi este de natură politică.'Nu ştiu care este motivul oficial', a scris Gudkov, adăugând că 'adevăratul [motiv] este clar'.

Tot marţi, autorităţile ruse au 'vizitat' şi apartamentul activistului de opoziţie Andrei Pivovarov, la o zi după ce acesta a fost ridicat dintr-un avion şi dus în arest. Parlamentul rus se pregăteşte să adopte o lege care ar urma să crească răspunderea penală pentru oricine cooperează cu 'organizaţii indezirabile'.

Kremlinul argumentează că legea este necesară pentru a proteja securitatea naţională a Rusiei şi pentru a evita imixtiunile din exterior. 'În calitate de comunitate internaţională ar trebui să reacţionăm la ceea ce se întâmplă în societatea civilă din Rusia', a declarat adjunctul ministrului de externe polonez Marcin Przydacz pentru postul de televiziune TVP Info, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel