Rusia, arme chimice. Putin anunță distrugerea ultimelor arme

Președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri distrugerea de către Rusia a ultimelor sale stocuri de arme chimice, cu trei ani înainte de termen, relatează Reuters și AFP.

'Ultimele stocuri de arme chimice din arsenalul rus vor fi distruse astăzi (miercuri)', a spus Vladimir Putin, potrivit imaginilor transmise de Rossiya 24, salutând un 'eveniment istoric'. El a deplâns în același timp faptul că Statele Unite 'nu-și îndeplinesc din păcate obligațiile' în materie.

'Este un pas imens către o lume mai echilibrată, mai sigură', a adăugat președintele rus, în timpul unei videoconferințe cu responsabilii pentru distrugerea ultimelor stocuri de arme chimice de la Kizner, în regiunea Volga.

În total, 39.967 de tone de arme chimice vor fi distruse, potrivit agenției de știri Interfax.

Rusia și Statele Unite, care în timpul Războiului Rece au acumulat stocuri uriașe de arme chimice, s-au angajat să le distrugă până în aprilie 2012, în conformitate cu Convenția privind interzicerea armelor chimice din 1997. Ulterior, Rusia și SUA au anunțat că nu sunt în măsură să respecte acest calendar. Statele Unite au stabilit termenul de 2023 pentru distrugerea totală a stocului lor de arme chimice.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a salutat miercuri distrugerea de către Rusia a ultimelor sale arme chimice, moștenite din timpul Războiului Rece, și a felicitat Moscova, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel