Rusia ameninţă Ucraina cu cea mai puternică armă: Gazprom

Ucraina a depăşit scadenţa de plată a gazelor naturale pentru luna februarie şi riscă întrerupere livărilor, a anunţat, vineri, directorul Gazprom, gigantul energetic considerat cel mai puternic instrument de politică externă a Kremlinului.

“Astăzi, 7 martie, este termenul limită pentru plata facturii la gazele naturale primite de Ucraina“, a declarat şeful Gazprom, Aleksey Miller.

“Luând în considerare reducerea făcută pe primul trimestru, datoria Ucrainei a crescut la 1,89 miliarde de dolari“, a adăugat el.

Cuantumul datoriei pe care Gazprom o cere achitată este de 440 milioane de dolari.

“Concret, asta înseamnă că Ucraina nu mai plăteşte pentru gazul pe care îl consumă. Asta contravine termenilor contractului şi practicile comerciale internaţionale. Dar noi nu facem furnizări pe gratis“, a mai spus el.

Dacă Ucraina nu-şi plăteşte facturile riscă să se confrunte cu o situaţie similară celei din 2009, a avertizat Miller.

Ucraina este complet dependentă de gazele ruseşti. În 2012 a importat 32,9 miliarde metri cubi de gaze de la Moscova.

Tensiunile politice între Kiev şi Moscova din urmă cu cinci ani au determinat Gazpromul să sisteze furnizarea de gaze către Ucraina pentru 20 de zile. Ruşii au sistat doar gazele de consum, nu şi pe cele de tranzit, care ajung la ţările din Vestul şi Sudul Europei, dar ucrainenii au fost acuzaţi că au găsit o cale să extragă cantităţi din gazele de tranzit.

“Odată ce Jocurile se vor finaliza, Moscova va face uz de pârghia sa preferată, robinetul de gaz, şi această presiune se va simţi în toată Europa”, a declarat premierul Poloniei, Donald Tusk, într-un interviu acordat Radio Polonia la data de 3 februarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel