Rusia amenință că va dota avioanele de război din Belarus cu rachete nucleare

Rusia amenință că va dota avioanele de război din Belarus cu rachete nucleare / Foto: Pixabay, de Brigitte Werner
Rusia amenință că va dota avioanele de război din Belarus cu rachete nucleare / Foto: Pixabay, de Brigitte Werner

Rusia amenință că va echipa avioanele de război din Belarus cu rachete nucleare.

Vladimir Putin va echipa avioanele de război din Belarus cu rachete nucleare, în ultima sa escaladare a războiului din Ucraina, scrie Mirror. Propunerea îndrăzneață vine în timp ce președintele rus speră să răspundă unui șir de eșecuri militare și unui program haotic de mobilizare cu noi măsuri "defensive" care vizează proiectarea forței în fața Occidentului.

Belarus s-a apropiat tot mai mult de posibilitatea de a interveni în războiul din Ucraina, după ce președintele Alexander Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, a sugerat, fără dovezi, că Ucraina plănuise lovituri militare împotriva țării sale. În plus, sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a amenințat că avioanele Su-25 din Belarus vor fi echipate în curând cu rachete care au capacitate nucleară, deși a spus că acest lucru nu a avut loc încă.

Dacă vor fi livrate rachetele nucleare, acesta ar fi un pas major pentru forțele aeriene și armate din Belarus, care sunt mici după standardele majorității puterilor nucleare. Între timp, Ministerul Apărării din Belarus a confirmat că aproximativ 9.000 de militari ruși au fost staționați în Belarus, ca parte a unei "grupări regionale" de forțe.

Oamenii din Belarus se tem de o posibilă mobilizare militară, după modelul rusesc



Valeri Revenko, șeful departamentului de cooperare militară internațională al Ministerului Apărării din Belarus, a scris pe Twitter: "Primele trenuri de trupe cu militari ruși care fac parte din gruparea regională au început să sosească în Belarus". Lukașenko a confirmat anterior că va desfășura trupe din propria sa țară pentru a fi dislocate alături forțele ruse în apropierea Ucrainei, ca răspuns la ceea ce a spus că este o amenințare clară pentru Belarus din partea Kievului și a susținătorilor occidentali.

Aceasta ridică perspectiva unei ofensive comune ruso-belarusești în nordul Ucrainei, unii din țară temându-se acum de impunerea unei mobilizări militare proiectată în stil rusesc.

Rusia trimite armament greu în Belarus, în apropierea graniței cu Ucraina

Rusia va trimite în Belarus armament greu. Kremlinul va livra la graniţa acestei ţări cu Ucraina, circa 170 de tancuri, 200 de vehicule blindate şi 100 de piese de artilerie şi mortiere, în cadrul grupării militare ruso-belaruse ce cuprinde efective de circa 9.000 de soldaţi, a anunţat luni Ministerul belarus al Apărării, citat de agenţia EFE. Primele trenuri cu militari ruşi au sosit sâmbătă în Belarus, iar duminică au aterizat acolo şi avioane militare ruseşti, transmite Agerpres.

În acest timp, la Kiev sporesc temerile că Rusia ar putea folosi din nou Belarusul ca platformă de lansare a unei ofensive asupra nordului Ucrainei, la fel cum s-a întâmplat la începutul invaziei lansate pe 24 februarie, când trupele ruse au ajuns până aproape de capitala ucraineană, de unde între timp s-au retras pentru a se concentra pe sudul şi estul Ucrainei. Noile deplasări de trupe ruseşti în Belarus ar putea fi şi o tactică de a forţa armata ucraineană să-şi disloce trupe în nordul ţării, pentru a-i slăbi potenţialul în contraofensivele duse pe celelalte fronturi. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel