Rusia acuză Ucraina că i-a otrăvit militarii 

 Şoigu anunță necesitatea consolidării urgente a sistemului de apărare ruso-belarus / Foto: Kremlin.ru
Şoigu anunță necesitatea consolidării urgente a sistemului de apărare ruso-belarus / Foto: Kremlin.ru

Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă Ucraina că a otrăvit militari ruşi în partea controlată de trupele ruse în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, la sfârşitul lunii iulie, transmite Reuters.

Un consilier al Ministerului de Interne ucrainean a spus, în replică, că presupusa otrăvire ar fi putut fi cauzată de carnea din conserve expirate consumată de militari ruşi.

Potrivit ministerului rus, un număr de soldaţi ruşi au fost internaţi la 31 iulie într-un spital militar cu simptome de otrăvire gravă, iar analizele au indicat prezenţa unei substanţe toxice, toxina botulinică de tip B, în organismele lor.

'Cu privire la faptul terorismului chimic autorizat de regimul (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski, Rusia pregăteşte dovezi cu rezultatele tuturor analizelor', afirmă ministerul într-un comunicat.

Ministerul Apărării nu a menţionat câţi militari au avut de suferit sau care este starea lor acum, şi nici care sunt 'dovezile'.

Toxina botulinică de tip B este o neurotoxină care poate cauza botulism dacă este ingerată din alimente contaminate, dar poate avea şi utilizări medicale.

Otrăvirea ar fi putut fi de fapt carnea expirată consumată de ruși



Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns imediat la solicitarea agenţiei Reuters de a comenta, dar Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului de interne, a reacţionat printr-o postare pe Telegram. 'Departamentul (Ministerul rus al Apărării) nu clarifică dacă otrăvirea ar fi putut fi cauzată de carne din conservă expirată, în care toxina botulinică este adesea prezentă. Forţele de ocupaţie s-au plâns masiv de raţii expirate din primele zile ale invaziei în Ucraina', a scris el.

Ministerul rus a mai afirmat că desfăşoară o anchetă suplimentară cu privire la un incidentul îmbolnăvirii, la începutul de august, a lui Volodimir Salto, fost primar al oraşului Herson, numit şef al administraţiei instalate de Rusia în regiunea cu acelaşi nume ocupată în martie.

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o operaţiune militară specială de demilitarizare şi denazificare a ţării vecine şi de protejare a comunităţii vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei, menţionează Reuters.

 

Situația pe frontul din Ucraina

Nouă ucraineni, printre care patru minori, au fost răniţi sâmbătă într-un bombardament rusesc în oraşul Voznesensk, situat nu departe de o centrală nucleară din regiunea Mikolaiv (Nikolaev), a indicat guvernatorul Vitali Kim, transmite AFP.

Minorii, cu vârste între 3 şi 17 ani, 'sunt toţi în stare gravă', iar o fată şi-a pierdut un ochi, a scris guvernatorul pe Telegram.

Voznesensk se află la circa 20 km în linie dreaptă de centrala nucleară de la Privdennoukrainsk şi la circa 70 km de Mikolaiv.

Bombardamentul a lovit o clădire rezidenţială şi câteva case la Voznesensk, oraş cu aproximativ 30.000 de locuitori, a precizat pe Facebook serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă, publicând imagini ale unui imobil avariat.

'Voznesensk. Statul terorist numit Rusia a lovit un imobil rezidenţial', a denunţat pe Telegram şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak.

'Sarcina noastră este să facem astfel încât nu doar generaţia actuală de ruşi să fie făcută responsabilă, dar şi copiii şi nepoţii lor. Rusia va plăti pentru tot', a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel