Rusia acuză Marea Britanie că a provocat atacuri pe teritoriul său. Lavrov: NATO a condus războiul prin procură

Boris Johnson, premierul Marii Britanii
Boris Johnson, premierul Marii Britanii

Guvernul rus a acuzat Marea Britanie că a „provocat” Ucraina să atace teritoriul rus. Ministerul rus al Apărării a declarat că este gata să lovească „centrele de luare a deciziilor” de la Kiev în cazul în care ar avea loc astfel de atacuri.

Prezența consilierilor occidentali la astfel de centre ar putea să nu afecteze decizia sa de a riposta, a adăugat Ministerul rus al Apărării.

Aceasta vine după ce un ministru al Apărării din Marea Britanie a declarat că „nu este neapărat o problemă” ca Ucraina să folosească arme furnizate de Regatul Unit împotriva țintelor militare din Rusia, potrivit BBC.

Rusia a susținut că forțele ucrainene au atacat ținte pe teritoriul său, inclusiv un depozit de petrol din Belgorod, dar Ucraina nu a confirmat niciun atac.

Țările occidentale au donat sute de milioane de lire sterline de ajutor militar Ucrainei de când Rusia și-a lansat invazia în februarie, iar oficialii NATO și UE s-au întâlnit în Germania pentru a discuta despre asistența militară suplimentară.

 

Guvernul Marii Britanii a anunțat că va oferi forțelor ucrainene un număr mic de vehicule antiaeriene

Într-o declarație citată de agenția de presă Interfax, ministerul rus al apărării a spus: ”Am dori să subliniem că provocarea directă de către Londra a regimului de la Kiev la astfel de activități (atacarea teritoriului rus), în cazul în care ar exista o încercare de a le realiza, va duce imediat la răspunsul nostru proporțional.”

Ministerul a mai spus că forțele armate ruse sunt gata ”să livreze lovituri de răzbunare folosind arme cu rază lungă de înaltă precizie” împotriva ”centrelor care iau decizii relevante” din capitala Ucrainei Kiev.

”Consilierii din rândul subiecților uneia dintre țările occidentale care se află în centrele de decizie ucrainene de la Kiev nu vor reprezenta neapărat o problemă atunci când Rusia va decide să ia măsuri de represalii”, a spus ministerul.

Lavrov: NATO a condus un război prin procură

Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat, de asemenea, NATO că a condus un război prin procură și a spus că armele occidentale livrate Ucrainei vor fi ținte corecte.

Lavrov a susținut că Occidentul ”varsă ulei pe foc” oferind Ucrainei putere de foc și a avertizat repetat că conflictul ar putea duce la un Al Treilea Război Mondial.

Reacția Marii Britanii: ”Nu dorim ca criza să escaladeze dincolo de granițele Ucrainei”

Sursele au spus că Regatul Unit nu a fost implicat în țintirea ucraineană, iar utilizarea de către ministru a expresiei ”țintire cu precizie de lovitură profundă” se referă la oprirea bombardamentului necruțător al artileriei ruse, nu la lovirea țintelor în Rusia.

”Marea Britanie și mulți alți aliați occidentali furnizează acum sisteme de arme cu rază mai lungă de acțiune pentru a ajuta la contracararea focului de artilerie nediscriminatoriu pe care forțele armate ruse le-au dat asupra orașelor ucrainene asediate”, au declarat sursele pentru BBC.

Mai târziu, prim-ministrul Boris Johnson a fost întrebat într-un interviu Talk TV dacă este fericit că armele britanice vor fi folosite împotriva unor ținte precum rafinăriile de petrol din Rusia - și a răspuns că Ucraina are dreptul să se apere.

”Nu dorim ca criza să escaladeze dincolo de granițele Ucrainei”, a spus el.

”Dar ucrainenii, clar, au dreptul să se apere. Sunt atacați din interiorul teritoriului rus... au dreptul să se protejeze și să se apere” a conchis el 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel