Comportamentele "distructive" ale tinerilor, supravegheate printr-o tehnologie din Rusia

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Rusia a pus la punct o tehnologie pentru supravegherea comportamentelor "distructive" ale tinerilor.

Rusia a anunţat luni că a pus la punct o tehnologie ce permite supravegherea reţelelor sociale şi reperarea comportamentelor "distructive" printre tineri, pentru a împiedica înmulţirea incidentelor violente, informează AFP, scrie Agerpres. 

Acest anunţ intervine după un masacru cu focuri de armă care s-a soldat cu şase morţi, în septembrie, la Universitatea de Stat din Perm, în regiunea Ural. Însă apărătorii drepturilor omului sunt îngrijoraţi că această tehnologie ar putea fi utilizată pentru a reduce la tăcere vocile critice la adresa puterii.

ONG înființat la inițiativa lui Vladimir Putin



Potrivit agenţiei guvernamentale pentru problemele tineretului, Rosmolodioj, un ONG înfiinţat în 2018 la iniţiativa preşedintelui rus Vladimir Putin, Centrul pentru studierea şi monitorizarea reţelelor utilizate de tineret a conceput un soft ce permite "reperarea rapidă a difuzării de subculturi distructive printre tineri".

"Sistemul va fi utilizat pentru a supraveghea partea ce poate fi consultată liber pe segmentul rus al reţelelor sociale populare", a explicat Rosmolodioj într-un comunicat transmis pentru AFP.

Un alt sistem, denumit "Angel.Destruktiv" şi pus la punct de acelaşi ONG permite de asemenea supravegherea telecomunicaţiilor şi internetului în general, potrivit aceleiaşi surse.

Alertează autorităţile



Acest al doilea soft alertează autorităţile în legătură cu informaţiile care îi determină pe "copii şi tineri să ia decizii ce le pun viaţa în pericol", precum şi cu "semnele de stări deviante" puternic distructive.

Potrivit Rosmolodioj, acest ONG furnizează deja informaţii forţelor de ordine ruse cu privire la "intenţiile de a comite acte ilegale sau antisociale".

Publicaţiile ruse RBK şi Vedomosti au scris în septembrie că executivul rus va aloca mai mult de 1,5 miliarde de ruble (circa 17,5 milioane de euro) pentru conceperea unui asemenea sistem.

”Ameninţare la adresa libertăţii de expresie”



Apărătorii drepturilor omului îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că o asemenea tehnologie ar putea automatiza "reprimarea de activişti online" şi denunţă "o ameninţare foarte gravă la adresa libertăţii de expresie".

"Este foarte probabil că obiectivul ultim va fi atins, însă acest sistem poate genera probleme pentru numeroşi utilizatori şi militanţi", opinează Sarkis Darbinian, avocat în cadrul ONG-ului Roskomsvoboda, care se ocupă de apărarea drepturilor digitale.

Potrivit lui Darbinian, această tehnologie comportă "riscuri enorme pentru libertatea persoanelor care exprimă opinii negative faţă de putere".

În ultimii ani, autorităţile ruse şi-au întărit continuu controlul asupra internetului, în numele protejării minorilor şi al luptei împotriva extremismului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel