Rusia a pierdut contactul cu un satelit militar

Satelite Dishes
Satelite Dishes

Rusia a pierdut contactul cu un satelit militar care nu a reusit sa se separe de racheta ce îl transporta în spatiu dupa decolare, a anuntat luni o sursa din cadrul aviatiei militare ruse, citata de agentia de presa TASS.

'Satelitul din seria Kosmos a fost declarat pierdut, deoarece nu-l mai putem face sa functioneze', a declarat acelasi responsabil militar, sub rezerva anonimatului.

În doua-trei zile, acest satelit ar trebui sa se dezintegreze, înainte ca fragmente din el sa cada pe Pamânt, a afirmat o alta sursa din domeniul aerospatial al Rusiei pentru cotidianul Kommersant.

O racheta de tipul Soiuz a decolat sâmbata de pe cosmodromul Plesetk, din nordul Rusiei, cu doi sateliti la bord.

Unul dintre acestia, numit Canopus-ST dupa numele stelei Canopus (aflata la 74 de ani-lumina departare de Terra), nu a reusit sa se detaseze de etajul superior al rachetei, indicase duminica o sursa din sectorul aerospatial rus pentru RIA Novosti.

Acest satelit urma sa serveasca scopuri deopotriva militare si civile, scrie cotidianul Kommersant, potrivit caruia el trebuia sa sondeze, între altele, oceane si sa supravegheze prezenta submarinelor straine.

A fost nevoie de zece ani pentru a dezvolta Canopus-ST, a carui tehnologie a fost considerata foarte promitatoare, conform aceluiasi ziar rus.

Pâna în prezent, pierderea acestui satelit nu a fost confirmata în mod oficial.

Sectorul spatial rus a cunoscut o serie de esecuri în ultimele luni, între care pierderea unei nave cargo Progres, care urma sa realimenteze Statia Spatiala Internationala (ISS) la sfârsitul lunii aprilie si esecul rachetei Proton de a amplasa pe orbita un satelit de comunicatii mexican în luna mai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel