Rusia a lansat bancnota de 100 ruble, dar nu poate fi folosită nicăieri. Casele de marcat şi ATM-urile, deţinute de companii care au plecat din ţară

Fotografie de la Polina Tankilevitch, Pexels
Fotografie de la Polina Tankilevitch, Pexels

Banca Centrală a Rusiei a anunţat lansarea unei noi bancnote, de 100 ruble. Problema este că ruşii nu o pot folosi nicăieri, aceasta nefiind recunoscută de bancomate sau case de marcat. 

Conform meduza.io, este nevoie de o reîmprospătare a sistemului de operare al dispozitivelor electronice, precum ATM-uri, case de marcat sau terminale de plată, însă companiile NCR şi Diebold Nixdorf, care deţin 60% din bancomatele ruseşti, au plecat din ţară după startul conflictului din Ucraina. 

Se pare că Asociaţia Băncilor din Rusia a cerut Băncii Centrale a Rusiei să amâne lansarea noilor bancnote încă din aprilie. 

"În mod normal, durează şase luni până la un an pentru adaptarea echipamentelor, iar apoi vom discuta cu băncile despre termene", a declarat Sergei Belov, guvernatorul adjunct al Băncii Rusiei. 

Salariile oamenilor din Rusia au scăzut cu 7,2% în aprilie

Scăderea salariilor reale (ajustate în funcție de inflație) în Rusia a fost de 7,2% în aprilie 2022, după ce au crescut cu 3,6% în martie, cu 2,6% în februarie și  cu 1,9% în ianuarie, a anunțat Rosstat, potrivit Interfax.

Potrivit agenției, salariul mediu lunar în Federația Rusă în termeni nominali în aprilie 2022 a fost de 62.269 de ruble (5,647.80 roni), o creștere de 9,4% față de aprilie 2021 și o scădere de 6,9% față de martie 2022. În general, în ianuarie-aprilie, salariile în termeni reali au crescut cu 0,4% față de ianuarie-aprilie 2021, potrivit Rosstat.

Ministerul Dezvoltării Economice al Rusiei, în prognoza sa de la jumătatea lunii mai, se aștepta ca scăderea salariilor în termeni reali în Federația Rusă pentru  anul 2022 să fie de 3,8%. În 2021, salariile în termeni reali în Rusia au crescut cu 4,5%, potrivit sursei citate.

Adevărata față a Rusiei lui Putin. 500 de oligarhi şi politicieni au la un loc averi mai mari decât populația. Oamenii simpli, condamnați la sărăcie

L-am auzit de multe ori pe Vladimir Putin vorbind despre măreția țării sale, dar adevărul Rusiei sale este unul crud pentru oamenii de rând. Asta pentru că 500 de oligarhi şi politicieni au la un loc averi mai mari decât tot ce are 99,8% din populaţia adultă. Prin urmare este clar ce vede prin această măreție Putin. Populația nu contează, doar oligarhii.

Toaleta cu apă curentă este un vis pentru 20% din ruşi. Deşi Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, 30% din gospodării nu au gaze.

Războiul pornit de Rusia contra Ucrainei i-a prins pe mulţi dintre cei mai bogaţi oligarhi ruşi încercând cu disperare să-şi pună la adăpost iahturile, simbolul suprem al opulenţei, în cele mai îndepărtate sau exotice colţuri ale lumii.

În schimb, războiul, care probabil că va da în urmă cu un deceniu progresul economic al Rusiei, i-a prins pe 20% din ruşi fără instalaţii sanitare cu apă curentă în casă, conform unei anchete publicate în 2020 de Novaia Gazeta, un ziar independent din Rusia închis recent de instituţia rusă de cenzură a presei Roskomnadzor.

Statistica oficială, cu date din 2018 bazate pe sondaje (care depind de ceea ce răspunde persoana participantă), spune că în zonele rurale, 30% din gospodării au wc-ul în fundul curţii, sau altundeva decât în casă. Kommersant, o publicaţie financiară oarecum independentă, nota atunci când datele statistice au fost făcute publice că accesul la canalizare este esenţial pentru stoparea exodului de la sat la oraş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel