Rusia: Justiţia dizolvă o renumită organizaţie neguvernamentală pentru apărarea drepturilor omului

Justiţia rusă a ordonat vineri dizolvarea asociaţiei 'Mişcarea pentru drepturile omului', una dintre cele mai respectate în Rusia şi care se afla în vizorul autorităţilor, a declarat pentru France Presse directorul său, Lev Ponomariov.

'Vom contesta această decizie şi vom sesiza de asemenea Curtea Europeană pentru Drepturile Omului' (CEDO), a precizat Ponomariov, asigurând că mişcarea sa 'va continua să existe şi să activeze'. Prin această decizie, Curtea Supremă rusă a dat curs unei cereri a Ministerului Justiţiei, care a acuzat organizaţia de încălcarea repetată a procedurilor administrative, cerând dizolvarea acesteia.

Înfiinţată în 1997, organizaţia neguvernamentală 'Mişcarea pentru drepturile omului' este una dintre cele mai vechi şi mai renumite asociaţii de apărare a drepturilor omului din Rusia. Potrivit site-ului său internet, aceasta are zeci de filiale în toată ţară. Din februarie, ea a fost din nou desemnată de justiţie drept 'agent străin', o denumire controversată, după ce a fost prima oară astfel calificată între 2014 şi 2015. Această calificare, introdusă printr-o lege în 2012, este destinată să desemneze organizaţia care beneficiază de finanţare dintr-o altă ţară şi care desfăşoară o 'activitate politică'.

Acest concept vag a permis punerea la index a numeroase grupuri critice la adresa puterii, precum organizaţia neguvernamentală 'Memorial', şi, mai recent, organizaţia opozantului Aleksei Navalnîi. Justiţia rusă reproşează în special 'Mişcării pentru drepturile omului' că nu a menţionat calificativul 'agent străin' în publicaţiile sale, una dintre numeroasele măsuri restrictive pe care le implică acest statut. În decembrie, Lev Ponomariov (78 de ani) a stat mai bine de două săptămâni în închisoare pentru apeluri lansate pentru participarea la o manifestaţie neautorizată. Angajamentul civic al acestui fost profesor de fizică, care fusese ales deputat în primele alegeri parlamentare după prăbuşirea URSS în 1991, datează de la sfârşitul anilor 1980.

'Acesta este un proces istoric, o premieră: cea mai mare organizaţie pentru drepturile omului din Rusia este lichidată', a declarat el joi în faţa Curţii Supreme. Într-o reacţie pe Twitter, opozantul Dmitri Gudkov susţine că 'este timpul ca elitele (ruse) să realizeze că nu a mai rămas decât o singură persoană cu drepturi' în Rusia, făcând o aluzie directă la preşedintele Vladimir Putin. La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele rus a exclus prin decret mai multe personalităţi critice la adresa autorităţilor din Consiliul pentru drepturile omului de pe lângă Kremlin, o structură consultativă care şi-a pierdut treptat influenţa în ultimii ani. Membrii destituiţi ai Consiliului au fost înlocuiţi cu foşti şi actuali angajaţi ai mass-media de stat, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel