EXCLUSIV  Ruptură SUA - UE. Tăriceanu: De ce România și Polonia sunt PILONI ESENȚIALI

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE, a vorbit despre ultimele mişcări de trupe din NATO, dar şi despre motivul pentru care România şi Polonia sunt piloni esenţiali în acest context. 

"Pe mine mă îngrijorează foarte mult această distanţare care se adânceşte între SUA şi UE. Pentru că securitatea la nivel european şi global a fost asigurată după al Doilea Război Mondial în principal prin NATO şi sigur că odată cu transformările care au avut loc după 1990, aş spune că prezenţa trupelor americane în Germania, în condiţiile în care URSS a dispărut şi s-a conturat o nouă graniţă între Europa democratică şi Rusia, ar fi fost normal ca aceste trupe să se mute cât mai aproape de graniţa de est a Europei. 

România şi Polonia joacă rolul a doi piloni esenţiali. Deci România cred că face bine să găzduiască o prezenţă mai consistentă pe flancul estic, împreună cu Polonia, şi să avem conştiinţa rolului pe care îl avem. Rusia nu priveşte cu ochi buni această reconfigurare. 

Puţină lume a sesizat la noi ce se îmtâmplă cu acordurile politice dintre statele din Golf şi Israel, care vor duce la o detensionare şi o schimbare a raporturilor de forţe dintre Iran şi celelalte ţări", a declarat Călin Popescu Tăriceanu în exclusivitate pentru DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel