Rujeola, una dintre cele mai contagioase boli la nivel mondial. Copiii sub vârsta de un an, extrem de vulnerabili

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Rujeola, cunoscută ca ”boala copilăriei”, este una dintre cele mai contagioase boli la nivel mondial, putând fiind prevenită cu ajutorul vaccinării.

În luna aprilie este marcată Săptămâna Europeană a Vaccinării, ca formă de conștientizare a importanței imunizării împotriva bolilor contagioase.

În România, la începutul lunii decembrie a fost decretată epidemie de rujeolă pentru a întări dreptul copiilor cu vârsta între 9 și 11 luni și a persoanelor cu vaccinare incompletă de a beneficia de vaccinare. La nivel național, acoperirea vaccinală cu prima doză de ROR  (vaccinul combinat Rujeolă-Oreion-Rubeolă) este de 78% și de 62% pentru a doua doză, transmite Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli din lume, răspândită atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută.

Virusul rămâne activ și contagios în aer sau pe suprafețe infectate timp de până la 2 ore.

”În luna aprilie a acestui an, sub sloganul Spune NU rujeolei, spune DA vaccinării! ne îndreptăm atenția către una dintre cele mai sigure metode prin care ne putem proteja împotriva bolilor grave - imunizarea prin vaccinare.

Bolile infecțioase precum hepatita, poliomielita, difteria, tetanosul, au reprezentat, în trecut, importante cauze de deces. Dezvoltarea vaccinurilor, prin imunizarea activă, a oprit răspândirea infecțiilor, a salvat vieți, a eliminat și chiar a eradicat în anumite regiuni ale lumii unele boli grave.

Cu toate acestea, în prezent, întreaga lume se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă. (...) 

Orice persoană care nu este imună se poate infecta. O erupție cutanată proeminentă este cel mai vizibil simptom, iar cazurile grave pot include orbire, encefalită, diaree severă și deshidratare asociată, infecții ale urechii și pneumonie.

Copiii mici nevaccinați și femeile însărcinate nevaccinate prezintă cel mai mare risc de complicații severe ale rujeolei. Infecția cu rujeolă slăbește sistemul imunitar și îl poate face să uite cum să se protejeze împotriva altor infecții comune, lăsând mai ales copiii, extrem de vulnerabili”, se arată în comunicatul INSP.

Rujeola, prevenită prin vaccinare

”Rujeola este o boală care poate fi prevenită prin vaccinare. Imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură modalitate de a proteja copiii de această boală potențial periculoasă.

Sunt necesare eforturi urgente de vaccinare pentru a opri transmiterea. Este vital ca toate țările să fie pregătite să depisteze rapid și să răspundă în timp util la focarele de rujeolă, care ar putea pune în pericol progresul către eliminarea acesteia.

În prezent, Regiunea OMS Europa se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă. 58.114 cazuri de rujeolă au fost raportate de 41 dintre cele 53 de state membre ale regiunii, în anul 2023, cu o creștere de peste 60 de ori comparativ cu anul 2022 în care au fost raportate 942 de cazuri.

98% dintre aceste cazuri (57.111) au fost raportate de 10 țări, printre care se află și România.

Creșterea cazurilor s-a accelerat în ultimele luni, iar această tendință este de așteptat să continue în regiune, dacă nu se iau măsuri urgente pentru a preveni răspândirea.

Cu scopul de a sublinia rolul vaccinării în lupta împotriva bolilor, la inițiativa Regiunii Europene a OMS, este marcată anual Săptămâna Europeană a Vaccinării.

În România, în perioada 01.01.2023-05.03.2024, au fost notificate 7.243 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 8 decese.

Cele mai multe cazuri (6.039) sunt la persoanele nevaccinate din toate grupele de vârstă, 4.576 fiind copii între 0 și 9 ani, dintre aceștia 1.021 fiind copii sub un an.

Vaccinarea rujeolică (cu vaccin combinat Rujeolă-Oreion-Rubeolă - ROR), este inclusă în Programul Național de Vaccinare.

În perioada 06.12.2023-03.03.2024, conform datelor extrase din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), au fost vaccinați, în total, cu ROR, 89.478 de copii, dintre care 14.494 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 11 luni”, se mai arată în comunicatul menționat.

Potrivit INSP, vaccinul ROR se administrează la vârsta de 12 luni, cu prima doză, iar la vârsta de 5 ani se administrează cea de-a doua doză, necesară pentru că 5% dintre copii nu răspund la prima doză.

Citește și: Alexandru Rafila, precizări legate de epidemia de rujeolă: ”Boala omoară la distanță”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel