Roverul chinez Zhurong a parcurs peste 800 de metri pe Marte

Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: Agerpres.
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: Agerpres.

Cercetătorii au reușit noi performanțe pe suprafața ”Planetei Roșii”, Marte. 

Roverul chinez Zhurong de pe Marte s-a deplasat peste 800 de metri pe suprafaţa Planetei roşii până vineri, potrivit Centrului pentru explorare selenară şi spaţială din cadrul Administraţiei Naţionale Spaţiale din China (CNSA), informează Xinhua, scrie Agerpres. 

Zhurong a traversat un teren complex, cu roci, cratere şi dune, iar camera amplasată în partea din spate a vehiculului robotizat a surprins o imagine cu roverul în timp ce acesta se deplasează pe suprafaţa accidentată.

Ziua pe Marte, mai lungă decât o zi pe Pământ



Până vineri, 6 august, vehiculul robotizat Zhurong a fost activ pe suprafaţa planetei Marte timp de 82 de zile marţiene. O zi marţiană este cu aproximativ 40 de minute mai lungă decât o zi pe terestră. La 23 iulie s-a împlinit un an de la lansarea misiunii chineze Tianwen-1 care s-a plasat cu succes pe orbita planetei Marte în februarie.

Misiunea a inclus trei elemente: o sondă orbitală (care a rămas pe orbita lui Marte), un modul de asolizare şi roverul autonom Zhurong. Atât roverul, cât şi sonda orbitală funcţionează în prezent în condiţii normale. Modulul care transporta roverul a asolizat în partea de sud a zonei Utopia Planitia, o vastă câmpie din emisfera nordică a planetei Marte, la 15 mai.

Care este misiunea roverului



Misiunea roverului Zhurong (zeul focului, în mitologia chineză) este de a studia suprafaţa planetei Marte şi atmosfera acesteia şi de a căuta urme de viaţă din trecutul planetei.

Tianwen-1 este unul dintre cele trei vehicule spaţiale care au ajuns pe orbita planetei Marte în februarie 2021. Roverul american Perseverance a asolizat pe 18 februarie într-o depresiune geologică uriaşă, denumită Jezero Crater, la o distanţă de peste 2.000 de kilometri de Utopia Planitia. Hope, al treilea vehicul spaţial care a ajuns pe o orbită marţiană în luna februarie, nu a fost conceput pentru a asoliza. Lansat de Emiratele Arabe Unite, Hope orbitează planeta Marte, colectând date ştiinţifice despre atmosfera şi condiţiile meteorologice marţiene.

Trei rovere pe Marte



Perseverance şi Zhurong sunt două dintre cele trei rovere robotizate care funcţionează în prezent pe Marte. Cel de-al treilea este roverul american Curiosity, care a asolizat pe "Planeta roşie" în 2012.

InSight, un vehicul spaţial dezvoltat de NASA, care a ajuns pe Marte în anul 2018 cu misiunea de a studia structura tectonică a acesteia, este un modul staţionar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel