Roubini, care a anticipat criza din 2008, avertizează: Vine MAMA tuturor CRIZELOR

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Profesorul de economie Nouriel Roubini, omul care a prezis criza financiară din 2008, avertizează că ţările din lume se îndreaptă spre "mama tuturor crizelor". 

Profesorul de economie de la NYU Stern, a cărui poreclă este „Dr. Doom”, datorită înclinației sale către predicții cumplite, a avertizat că băncile centrale și guvernele „pregătesc scena pentru mama crizei datoriilor stagfaționale în următorii câțiva ani”, conform Antena3.

Stagfația este un fenomen economic care se manifestă prin coexistența stagnării economiei, inflației și șomajului.

Politici fiscale şi monetare slabe

Rezerva Federală și Trezoreria, împreună cu echivalentele lor din întreaga lume, s-au bazat pe politici fiscale și monetare slabe pentru a stimula creșterea economică în ultimul deceniu. Ei s-au dublat pe această abordare în timpul pandemiei, cheltuind miliarde de dolari pe cecuri de stimulare și achiziții de obligațiuni și menținând ratele dobânzilor aproape de zero. Aceste eforturi au umflat și mai mult prețurile acțiunilor, caselor și altor active și, de asemenea, au încurajat împrumuturile agresive, este de părere Roubini. 

VEZI Creştere rapidă a preţurilor apartamentelor. Coşea: Era de aşteptat. Suntem victima a două cauze

Economistul a catalogat drept „exuberanță irațională” entuziasmul în jurul criptomonedelor.

El se așteaptă ca o cerere imensă să alimenteze inflația, presiunile de aprovizionare precum protecționismul, destrămarea lanțurilor globale de aprovizionare și atacurile cibernetice asupra infrastructurii cheie, ceea ce va duce apoi la creșterea prețurilor.

Mai mult, guvernele au împrumutat sume mari de bani pentru a-și finanța planurile de stimulare și sunt mult mai îndatorate acum decât acum 50 de ani, a spus Roubini.

Avertisment similar în 2020 

Roubini avertiza şi în mai 2020 că urmează o recesiune economică fără precedent."În timpul crizei financiare globale a durat aproape 3 ani până când și-a revenit economia", a declarat acesta pentru BBC prin video-conferință.

Revenirea economiei ar putea fi în formă de "U" sau chiar în formă de "L", scenariu numit de economist "cea mai mare recesiune". O revenire a economiei în formă de "U" înseamnă că va scădea creșterea, iar apoi va crește brusc după o lungă perioadă de stagnare. O recuperare a economiei în formă de "L" ar putea fi chiar și mai drastică pentru că ar înseamna ca economia să scadă și să rămână așa pentru o perioadă lungă de timp.

VEZI Nouriel Roubini, previziune despre economia mondială: Fără precedent

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel