Românii, stresaţi de facturi. Pe ce se duc banii, lună de lună

 Foto: Pexels
Foto: Pexels

Românii resimt cel mai ridicat nivel de stres financiar în legătură cu plata facturilor la electricitate (30%), urmat de plata gazelor (24%). La polul opus, plata facturilor la internet provoacă cel mai scăzut nivel de stres financiar dintre toate utilităţile (12%)", conform unei informări transmise joi de Cult Research.

Românii cheltuiesc o treime sau mai mult pe alimente, în timp ce media Uniunii Europene este de 15%. Dacă la aceste cheltuieli mai adăgăm și o medie de 20% pentru utilități, ajungem la aproximativ jumătate din veniturile unei familii care se duc doar pe nevoile de bază, însamnând mâncare și utilități. Stresul financiar este cu atât mai mare cu cât preţurile facturilor s-au dublat şi chiar triplat în ultima perioada, ceea ce face imposibil pentru unii să le achite la timp sau să nu rămână cu restanţe.

30% din salariu se duce pe facturi

Românii resimt din plin povara facturilor uriașe la utilități din ultimele luni. Oamenii sunt nevoiţi să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a-și achita datoriile. Stresul cel mai mare e atunci când vine vorba de plata facturilor la energie, arată un studiu realizat recent. De mai bine de jumătate de an, românii au intrat într-o buclă a scumpirilor ce nu pare să se încheie prea curând. În fiecare lună, oamenii se gândesc cu groază că au de plătit cele mai mari facturi la energie din istorie.

Potrivit unui sondaj realizat de firma de cercetare Cult Research, românii resimt cel mai ridicat stres financiar în legătură cu plata facturilor la energia electrică (30%) și plata gazelor (24%). Conform aceluiași studiu, peste 50% dintre români cheltuiesc între 10 și 30% din veniturile familiei pentru utilități. O treime, plătesc sub 10% din venituri în acest scop iar 16% dintre români alocă peste 31% din veniturile familiei pentru a plăti facturile. "Majoritatea respondenţilor, în proporţie de 90% sunt de părere că valorile medii ale facturilor la internet sunt mai mici sau potrivite raportat la confortul furnizat. Românii sunt cei mai mulţumiţi de valorile facturilor la internet şi la telefonie în ceea ce priveşte confortul oferit. La polul opus, valorile facturilor la energia electrică sunt considerate mari de peste o treime dintre români, raportându-se la condiţiile oferite. Şi facturile la celelalte utilităţi de bază (gaze sau apă) sunt considerate de peste un sfert dintre cei intervievaţi mai mari faţă de confortul oferit", se arată în comunicatul Cult Research. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel