Românii, păcăliți cu sms-uri capcană. Pot fi obținute date sensibile din telefon

Foto Pexels
Foto Pexels

Mai mulți români au căzut pradă campaniei cu sms-uri capcană.

Mai multe persoane care au căzut pradă campaniei cu sms-uri capcană au instalat o aplicație malițioasă ce permite atacatorilor să obțină date sensibile din telefon, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

În cadrul campaniei cu sms-uri capcană lansate de atacatori în perioada Paștelui, unii utilizatori au raportat că, după ce au accesat link-ul din mesaj, au descărcat și instalat o aplicație malițioasă pentru Android, denumită „Voicemail”, a transmis DNSC. Ulterior, această aplicație cerea multiple permisiuni, care, odată acordate, permiteau atacatorilor să spioneze utilizatorul și să extragă date sensibile legate de activitatea lui pe dispozitiv.

„În cazul în care ați instalat și acordat permisiuni multiple unei astfel de aplicații, recomandăm să folosiți o soluție de securitate pentru eliminarea acesteia sau să reveniți la setările din fabrică ale dispozitivului. Nu uitați înainte să faceți un back-up pe o sursă externă a datelor esențiale pentru dvs. (contacte, imagini, videoclipuri, etc.), pentru a nu le pierde”, este mesajul DNSC.

Amintim că, recent, Poliția a informat despre o nouă tentativă de atac cibernetic prin sms-uri. Utilizatorii primeau un SMS prin care erau anunțați că au un mesaj audio. Poliția spunea că aceste mesaje nu trebuie deschise, pentru că infractorii pot sustrage informații și date din telefonul mobil.

Românii au fost asaltați de mesaje în a doua zi de Paști. „Nu dați click sub nicio formă, pentru că este un virus! E un atac cibernetic în desfășurare la scară largă, în sensul în care foarte mulți cetățeni din România au primit acest mesaj (n.r. mesajul în captura foto) cu un link. Ștergeți mesajul, este un virus programat să extragă informații sensibile”, spunea, în a doua zi de Paști, Mădălin Dumitru, expert în securitate cibernetică, într-o intervenție telefonică la Antena 3. În cazul în care ați dat deja click pe link, atunci e nevoie de o „resetare, pentru că există posibilitatea ca acest virus să fie persistent”, explicase, atunci, Mădălin Dumitru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel