Românii din Luxemburg, specialiști în instituții europene, lucrează în domeniul financiar, bancar, medical și IT. Ambasadorul Rusu: „Sunt mulți cu studii superioare.” / VIDEO

Invitată în emisiunea „Bogățiile României din Diaspora”, realizată de DC Media Group și moderată de scriitorul Flaviu George Predescu, ES Alexandrina-Livia Rusu, ambasadorul României în Luxemburg, a vorbit despre ocupațiile românilor din Luxemburg, dar și despre dimensiunea cultural-identitară a comunității românești din Marele Ducat.

 

"Vorbim despre o comunitate care este bine integrată cu un profil care se pliază pe specificul economiei luxemburgheze, un număr mare de transfrontalieri care își desfășoară activitatea zilnic în Luxemburg. Specificitatea comunității constă în faptul că sunt foarte mulți cetățeni cu studii superioare. Lucrează în calitate de specialiști în diferite instituții europene cu sediul în Luxemburg, cât și în domenii precum cel financiar, bancar, medical, în IT, în învățământ sau domeniul artistic. este o comunitate bine închegată și cu o identitate aparte. În ceea ce privește identitatea culturală, este un punct prin care românii din Luxemburg se disting, de altfel. Există această dimensiune culturală-identitară a românilor din Luxemburg, pornind de la principalele elemente care definesc identitatea națională, de la limbă, cultură, religie, respectarea obiceiurilor și tradițiilor.

Eu cred că românii din Luxemburg prin activitățile pe care încercăm să le organizăm la Ambasadă sau generate de ambasadă și, extrem de relevant, prin asociațiile care funcționează în Luxemburg, ținând cont de specificul fiecăreia dintre acestea, prin Biserică, toate acestea creează o identitate națională a românilor din Luxemburg. Noi suntem o ambasadă mică, însă încercăm la rândul nostru, fie singuri, fie cu sprijinul altor instituții partenere cum ar fi Institutul Cultural Român de la Bruxelles să organizăm diferite acțiuni care pot fi circumscrise obiectivului de păstrare a identității naționale. Cel mai recent exemplu este proiecția filmului documentar „Maria inima României”, cred că s-a bucurat de un succes și a făcut posibilă descoperirea sau redescoperirea personalității Reginei Maria și a evenimentelor care au dus la constituirea Statului Unitar Român.” a detaliat ES Alexandrina-Livia Rusu, exclusiv pentru DC Media Group.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel