Românii cu pensii mai mari de 4.000 de lei își vor primi banii reţinuţi de stat în timpul pandemiei

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Românii care au pensii mai mari de 4.000 de lei şi care au plătit timp de un an contribuția la sănătate de 10% își vor primi banii înapoi de la stat.

La sfârşitul anului trecut, judecătorii de la Curtea Constituțională a României decis au stabilit că plata contribuțiilor de sănătate suplimentare pentru pensii mai mari de 4.000 de lei este neconstituțională. Românii își vor primi banii înapoi în decurs de un an de zile, iar acest lucru va fi prevăzut în actul care va fi adoptat de Guvern, potrivit antena3.ro.

Cei care au o pensie de 4.500 de lei vor primi de la stat aproximativ 600 de lei/an, ceea ce înseamnă 50 de lei pe lună. Foștii magistrați ar putea primi de 30 de ori mai mult. Adică, 1.600 de lei/lună, ceea ce înseamnă 19.200 de lei/an. Decizia CCR a fost publicată la sfârșitul lunii decembrie în Monitorul oficial, ceea ce înseamnă că este obligatorie de la acel moment, conform avocatnet.ro. Astfel, oamenii care au plătit deja aceste contribuții vor avea pensiile reîntregite.

Totuși, pentru că deja a calculat și transmis în teritoriu inclusiv pensiile pentru ianuarie 2023, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) anunță că va putea implementa decizia CCR doar din februarie. „În esență, Curtea a reținut că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuții la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Or, prin ordonanță de urgență nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituție, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituție, care interzice afectarea drepturilor și libertăților fundamentale prin ordonanțe de urgență”, a motivat CCR decizia dată în 15 decembrie pe prevederile din OUG nr.130/2021.

Din data de 28 decembrie 2022 nu se mai reține CASS pentru veniturile din pensii, pentru partea care depășește suma lunară de 4.000 de lei. „La această dată s-a încheiat achitarea drepturilor de pensie aferente lunii decembrie 2022 și procedura plății drepturilor de pensie aferente lunii ianuarie 2023 este finalizată (tipărirea documentațiilor de plată și transmiterea în teritoriu a sumelor), CNPP are posibilitatea de a implementa Decizia Curții Constituționale prin neaplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate și restituirea sumelor reținute cu acest titlu de la data publicării Deciziei, începând cu luna februarie 2023”, au transmis reprezentanții de la Casa Națională de Pensii Publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel