EXCLUSIV  Românii au zis cum vor să fie relația țării cu UE. Dungaciu: Oamenii vor să vadă un lucru. Să fim foarte clari!

Foto:  Karolina Grabowska - Pexels
Foto: Karolina Grabowska - Pexels

Dan Dungaciu a comentat răspunsul oferit de către români la o întrebare legată de relaţia cu Uniunea Europeană. 

Dan Dungaciu a explicat, la DC News, cifrele ultimului sondaj realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Iată care a fost un dintre întrebări, răspunsurile oferite de către români dar şi analiza făcută de Dan Dungaciu:

Cum consideraţi că trebuie să se poarte România în relaţia cu Uniunea Europeană?

- Să se lase condusă de UE: 15%

- Să îşi susţină mai puternic interesele naţionale, chiar atunci când nu se potrivesc cu ale partenerilor din UE: 64,2%

- Să ia în considerare şi ieşirea din UE, dacă va fi cazul: 20,4%.

- NS/NR: 0,4%.

"20% spun că România să ia în considerare chiar ieşirea din UE. Radicali anti-europeni în România sunt vreo 10%, deci mai radicali decât cei 20%. Această idee, cei 64% care doresc o reprezentare mai bună, o negociere mai bună a propriilor interese, pune accentul pe altceva: chiar atunci când nu se potrivesc cu ale partenerilor din UE. Deci ce vrea să vadă populaţia? Vrea să vadă politicieni care sunt capabili... esenţa Bruxelles-ului, să fim foarte clari, este negocierea interesului naţional, de cele mai multe ori. De asta se duc politicienii acolo. Asta spune populaţia românească", a spus Dan Dungaciu în interviul acordat DC News.

VIDEO:

Câteva date din barometru indică faptul că Uniunea Europeană și NATO beneficiază în continuare de multă încredere în rândul publicului din România, peste media europeană.

Cele mai mari amenințări la adresa UE sunt în viziunea românilor: criza economică, pandemia, migrația din afara UE, neînțelegerile dintre unele țări membre.

Cele mai mari amenințări la adresa României: criza economică, corupția, pandemia, incompetența clasei politice.

Românii ar prefera să evite situația de a fi puși să aleagă între SUA și UE, iar cifrele le veți putea vedea analizate în cadrul emisiunii.

Acestea, cât și multe alte dosare importante privind încrederea românilor în instituții precum Președinția, Guvernul, Parlamentul, Armata, Biserica, ori relația cu Rusia și China, au fost analizate în emisiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel