EXCLUSIV  România stă pe ”aur”, blocată în licitații și dezinteres. Peiu: Dom`ne, știm de 15 ani de zăcământul de la Caragele. Și-n Marea Neagră sunt zăcăminte pe care le putem exploata noi

foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

România are resurse, dar nu ne interesează: după ce subiectul zăcământului de la Caragele a făcut înconjurul țării, aflăm că-n Marea Neagră avem zăcăminte nu de mare adâncime, care puteau fi explorate și exploatate de noi, fără concesiune. 

”O mare parte din explicațiile creșterilor de prețuri uriașe la energie electrică și gaze naturale vin din decizii administrative proaste” a spus Petrișor Peiu, în emisiunea DCNews realizată de către analistul politic Bogdan Chirieac în 4 august, la DCNews și DCNewsTV.

Analistul Petrișor Peiu a amintit, în declarațiile sale, despre zăcământul de la Caragele cu privire la care, din spusele sale, ”toate țara exulta de fericire”. 

DCNews.ro a fost publicația care a scris despre acest zăcământ, subiect abordat și de către jurnalistul Răzvan Dumitrescu, în emisiunea de la Antena 3. Știrea a fost accesată de peste 200.000 de internauți. 

”Am țipat atât de mult cu zăcământul de la Caragele. Toată lumea zicea că sunt nebun”

Deputatul PSD Radu Popa a atras atenția: ”Am țipat atât de mult în Parlamentul României cu zăcământul de la Caragele că m-am săturat și eu. Toată lumea zicea că sunt nebun. Am intrat la guvernare și nu au mai avut ce să facă și au înfruntat discuția. Pentru cei mai puțin familiarizați, vă spun că zăcământul de la Caragele se află la 3.200 de metri adâncime. E foarte puțin! Gândiți-vă că cel din Marea Neagră e la peste 10.000 de metri. Deci, are un cost mult mai mic de operare, tehnologia prin care se extrage gazul este la dispoziția Romgaz, spre deosebire de tehnologia din Marea Neagră unde trebuie să plătești licență, să ai know how. Sunt doar șapte companii din lume care au tehnologie de exploatare în Marea Neagră, noi am dat-o afară pe una. I-am dat și 1 miliard să plece, acum s-ar putea să ne rugăm, pe încă 1 miliard, să vină înapoi”, a spus Radu Popa.

Citește continuarea aici

"Se pare că zăcământul de la Caragele e mai mare decât se credea iniţial. Dacă iniţial se vorbea de 30 miliarde de metri cubi, recent s-a descoperit o a doua pungă de gaze la o adâncime mai mare, de aproape 5500 m. E aproape triplu faţă de primul, iar exploatarea sa înseamnă un volum similar cu cel din platoul Mării Negre, ceea ce ar asigura independenţa energetică a României pentru următorii 20 de ani. Premierul Nicolae Ciucă a confirmat recent că exploatarea va începe în 2024", a punctat Răzvan Dumitrescu în emisiunea Subiectiv de la Antena 3. 

Senatorul PNL Vlad Pufu a făcut o interpelare despre acest zăcământ: ”Am făcut această interpelare ca parlamentar de Buzău, direct interesat de această investiţie majoră pentru localitate. Sunt peste 150 milioane de euro, atât s-a anunţat când s-a vorbit despre această investiţie în Buzău. Şi am urmărit pas cu pas. Am făcut interpelarea cu 4-5 zile înainte de începerea războiului, deci nu pot fi suspectat de ceva. De ce mă interesa? Pentru că exista perspectiva a 360 locuri de muncă pe care dânşii le-au anunţat... Vezi aici continuarea

Și-n Marea Neagră sunt zăcăminte pe care le puteam exploata noi

”Dom`ne, dar noi știm de 15 ani despre zăcământul ăla, timp de 15 ani nu a fost în stare Romgazul să se ducă nici măcar să facă explorare. Nu știm cât de mare e zăcământul... Deci nu s-a făcut nici explorare. Nu mai zic de situația din Marea Neagră, unde toată lumea este concentrată pe zăcământul Neptun Deep, dar celelalte zăcăminte nu sunt de mare adâncime, le puteam exploata noi, fără concesiune” a spus profesorul Petrișor Peiu, în emisiunea de astăzi a DCNews

Vezi mai mult în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel