România şi Republica Moldova, memorandum de colaborare

România şi Republica Moldova, memorandum de colaborare
România şi Republica Moldova, memorandum de colaborare

Clusterul Energiei din Biomasă din Republica Moldova şi Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy din România au semnat, joi, la Chişinău, un memorandum de colaborare.

Evenimentul se înscrie în misiunea economică de valorificare a biomasei, efectuată de un grup de antreprenori români în Republica Moldova. 'Subiectul biomasei este foarte important pentru ţările din estul Europei, inclusiv pentru Republica Moldova. Cooperarea dintre clustere ne deschide uşi noi pentru valorificarea de noi proiecte inter-regionale, cum ar fi 'InterReg Danube', care să stimuleze dezvoltarea sectorului energiei din biomasă', susţine Lajos Vajda, preşedintele Clusterului Green Energy din România, citat într-un comunicat.

Domenii cheie

Memorandumul stabileşte domeniile-cheie şi formele de cooperare dintre ambele entităţi, iar scopul acestuia este de a promova energia pe bază de biomasă şi de a consolida eforturile în combaterea schimbărilor climatice. Documentul a fost elaborat cu asistenţă oferită în cadrul Programului EaPlus.

'Platforma de cooperare a actorilor cheie ce au activităţi conexe sectorului energiei din biomasă, stabilită după modelul Clusterului din România, este o formă eficientă de cooperare ce prinde rădăcini şi în Republica Moldova', a afirmat, la rândul său, Vladimir Brăgaru, preşedintele Clusterului Energiei din Biomasă. Clusterul Energiei din Biomasă din Republica Moldova a fost creat în anul 2017, după modelul celui din România, cu asistenţa Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD. Structura este o platformă de discuţii şi colaborare în domeniul biomasei şi întruneşte în prezent peste 20 de membri: companii private, autorităţi publice, instituţii de cercetare, universităţi, asociaţii active în sectorul energiei verzi etc. Ca bază pentru crearea platformei a fost luată expertiza Clusterului din România, care a oferit sprijinul necesar: instruiri, schimb de experienţă şi vizite de studiu.  

Cine participă

Misiunea economică a antreprenorilor români la Chişinău se desfăşoară în perioada 6-8 iunie. La ea participă atât antreprenori specializaţi pe valorificarea biomasei, producători de energie din surse regenerabile, firme care desfăşoară activităţi conexe acestora, cât şi reprezentanţi ai altor organizaţii care doresc să facă transfer de know-how şi schimb de experienţă în vederea dezvoltării unor proiecte comune.

Vizite de lucru

În afară de semnarea memorandumului dintre cele două entităţi din România şi Republica Moldova, evenimentul include întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale şi discuţii privind posibilitatea demarării unor proiecte comune, ateliere de lucru, vizite de studiu la proiecte de valorificare a biomasei din regiunea Chişinău, precum şi întâlniri de afaceri cu companii din Republica Moldova. Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect realizat în 2015-2018, cu un buget total de 9,41 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului (2011-2014) ce a avut un buget total de 14,56 milioane euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane euro) şi PNUD (560.000 euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel