România, pe un butoi cu pulbere. Bomba Oltchim scoate 300.000 de oameni în stradă

sindicalisti-fata-guvernului_or
sindicalisti-fata-guvernului_or

Protestele din aceste zile de la Oltchim, Mechel sau de la Metrorex Bucureşti ar putea fi doar începutul unui amplu protest declanşat la nivelul întregii ţări. Sindicatele anunţă mişcări ample de protest în zilele 2, 3 şi 4 octombrie, fiind aşteptaţi peste 300.000 de oameni în toată ţara. Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa a explicat pentru DeCe News că pregătirile sunt pe ultima sută de metri, iar săptămâna viitoare va exploda situaţia. Specialiştii consideră însă că nu există riscul unei bombe sociale care să explodeze în această perioadă, pentru că nu există lideri importanţi.

Catalizatorul este problema de la Oltchim, dar sindicatele protestează pentru mai multe măsuri luate de Guvern. "Avem trei puncte clare:

1. Legislaţia în ceea ce priveşte privatizările,

2. Lipsa unor politici reale pentru a crea noi locuri de muncă,

3. Strategia de privatizare", a explicat Hossu.

Liderul sindical a dat exemplul strategiei de privatizare a companiei CFR Marfă. Sindicatele nu se opun privatizării, dar propun luarea unor măsuri de siguranţă. "Noi am propus un sistem foarte simplu: la CFR Marfă să se dea acum doar 20-25% din acţiuni, cu drept de preempţiune pentru restul pachetului. Restul acţiunilor să fie vândute după trei ani, perioadă în care investitorul îşi poate dovedi seriozitatea. Altfel, e simplu pentru o companie rivală a CFR Marfă să vină şi să cumpere pe nimic, distruge tot, scoate un profit frumos şi a eliminat un adversar redutabil", a explicat Hossu.

"Oamenii de la Oltchim sunt manipulaţi"

Liderul Cartel Alfa susţine că situaţia de Oltchim este una explozivă de şase ani de zile, dar show-ul mediatic, în care este implicat combinatul, a atras abia acum atenţia.

"Ca să înţelegem: există oameni disperaţi săracii că nu şi-au primit salariile, dar situaţia asta nu este de acum. Salariile se rostogolesc aşa de doi ani, este mereu o întârziere de două luni. Există însă şi o parte dintre oameni care sunt manipulaţi. Anumiţi investitori au interese foarte clare la Oltchim. Ei vor să vină şi să dea oamenii afară, să mai rămână vreo 600 de angajaţi. Dar generează scandal pentru că nu doresc să plătească salariile compensatorii. Ar trebui plătite de la 6 la 18 luni de salarii. Ar însemna câteva milioane de euro", a ,a mai spus Hossu.

Vâlcea ar putea avea aceeaşi soartă ca şi Valea Jiului

Oamenii din Vâlcea depind în mare măsură de combinat. Dacă se va apela la metoda brevetată în Valea Jiului, metoda disponibilizărilor cu ordonanţe, oraşul s-ar putea umple de şomeri.

În perioada 96-97 această strategie s-a aplicat în Valea Jiului la minele din zonă. Oamenii au primit între 12 şi 24 de salarii prin ordonanţă, dar oraşele fiind monoindustriale, cei mai mulţi au rămas fără locuri de muncă după terminarea banilor. Avantajaţi de o astfel de ordonanţă sunt cei care mai au puţin până la pensie, care îşi primesc salariile şi apoi intră direct în pensie.

Psiholog: este o stare de mare tensiune, dar e greu să vedem oamenii la Bucureşti

Pshihologul Hanibal Dumitraşu consideră că starea de tensiune este mare în acest moment, dar este puţin probabil să vedem oamenii în Piaţa Victoriei. "Este greu pentru că nu există un lider puternic. Mişcările astea se pregătesc, sunt alimentate de lideri, de interese. Nu avem aceste elemente. Bineînţeles că o bombă ar putea exploda, sunt condiţii, dar este greu să vedem un nou fenomen de tip mineriadă", a spus Dumitraşcu.

Nici sociologul Marius Pieleanu nu vede nişte proteste de mare amploare. "Este foarte greu. Mişcarea sindicală nu are putere. Cine ştie, după 9 decembrie, dacă situaţia degenerează este posibil ca Guvernul să se confrunte cu mişcări sindicale. Acum este puţin probabil", a spus Pieleanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel