România, încă un ajutor financiar pentru Ucraina. Peste 800.000 de dolari

Fotografie de la Алесь Усцінаў, pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў, pexels

România acordă încă un sprijin financiar de peste 800.000 dolari Ucrainei, anunţă ministrul Bogdan Aurescu. 

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marți, 4 aprilie 2023, la o sesiune a Comisiei NATO-Ucraina (NUC), în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO, care se desfășoară la Bruxelles între 4-5 aprilie 2023.

Reuniunea Comisiei NATO-Ucraina a marcat o dublă premieră, fiind prima sesiune ministeriala NUC din ultimii șase ani și prima reuniune oficială a NATO, cu participarea Finlandei ca membru cu drepturi depline al Alianței.

Ucraina a fost reprezentată de către ministrul afacerilor externe, Dmytro Kuleba. La reuniune a participat și Suedia, ca stat aflat în etapele finale ale procesului de aderare.

Pe agenda discuțiilor au figurat situația de securitate din Ucraina, ca urmare a agresiunii Federației Ruse, și implicațiile războiului în planul securității regionale și euroatlantice, sprijinul politic și practic al NATO și al aliaților pentru statul partener și eforturile sale de apărare, precum și stadiul reformelor interne din Ucraina. 

Totodată, au fost abordate necesitățile de sprijin consolidat ale autorităților de la Kiev și populației ucrainene, cu relevanță și pentru pregătirile aliate în curs pentru Summitul NATO de la Vilnius (11-12 iulie 2023).

În cadrul intervenției sale, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidențiat importanța organizării reuniunii Comisiei NATO-Ucraina, în urma demersurilor susținute ale Secretariatului Internațional al NATO, sprijinite activ și de România. 

Ministrul Aurescu vrea consolidarea relaţiilor NATO - Ucriana

De asemenea, a pledat pentru consolidarea în plan politic a relațiilor NATO-Ucraina, inclusiv prin propunerea de creare a unui mecanism aprofundat de consultări politice între NATO și Ucraina și transformarea Comisiei NATO-Ucraina într-un Consiliu NATO-Ucraina, cu competențe sporite față de actuala Comisie, care să susțină reformele necesare din Ucraina și creșterea interoperabilității cu NATO, precum și să faciliteze drumul spre aderare al Ucrainei.

A evidențiat angajamentul autorităților române de a continua susținerea fermă a Ucrainei, pe toate dimensiunile, inclusiv pentru aspirațiile sale euroatlantice, în baza susținerii de către țara noastră a politicii NATO a Ușilor Deschise, inclusiv în baza deciziilor luate la Summitul NATO de la București din 2008. 

Ministrul român al afacerilor externe a încurajat intensificarea sprijinului aliat și NATO pentru Ucraina, atât în plan politic, cât și practice, și a prezentat sprijinul multidimensional substanțial oferit Ucrainei de țara noastră, inclusiv în ceea ce privește interconectarea transfrontalieră, care va fi importantă și în etapa reconstrucției.

Ministrul Aurescu a anunțat o nouă contribuție a României în sprijinul Ucrainei, în valoare de  830.000 USD, pentru Fondul voluntar privind Pachetul de Asistență Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund).

Această nouă contribuție ilustrează angajamentul solid și consecvent al României față de Ucraina şi vine în continuarea contribuției financiare de anul trecut (400.000 USD) dedicată întăririi rezilienței și capacităților de apărare ale Ucrainei.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat aliaților invitația de participare la prima conferință internațională dedicată securității Mării Negre, sub egida Platformei Internaționale Crimeea, co-organizată de către miniștrii de externe și ai apărării din România și Ucraina, eveniment ce va avea loc în data de 13 aprilie 2023, la București, se arată într-un comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel