Urmărește emisiunea live


România în Schengen. Ministrul Aurescu: Putem spera la susţinerea Germaniei foarte curând

Foto de hpgruesen de la Pixabay
Foto de hpgruesen de la Pixabay

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că România ar putea avea parte de susţinerea Germaniei pentru aderarea la Spaţiul Schengen. 

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Bogdan Aurescu a deschis duminică, la Criţ, Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-Germană (FCBRG), în marja celei de-a X-a ediţii a festivalului cultural "Săptămâna Haferland", unde au fost abordate teme privind dialogul politic foarte intens şi schimburile româno - germane la nivel economic, cooperarea bilaterală româno-germană în plan social şi cultural, precum şi posibilităţile de aprofundare a cooperării bilaterale, inclusiv în plan educaţional.

"Cred că este foarte important, în contextul acţiunii solidare şi puternice a României în timpul acestui război din Ucraina, prin modul în care am gestionat situaţia celor peste 1,75 de milioane de refugiaţi ucraineni care au intrat de la începutul războiului şi până astăzi în România şi pe care i-am gestionat cu succes, cred că putem să sperăm la o susţinere consecventă şi fermă a Germaniei pentru aderarea cât mai curând a României la spaţiul Schengen, ceea ce este important inclusiv pentru relaţia interumană dintre România şi Germania, dintre etnicii germani din România, cu Germania, şi invers, dintre comunitatea românească din Germania cu România", a subliniat Aurescu, în discursul rostit cu acest prilej, potrivit comunicatului MAE, citat de Agerpres.

"România şi Germania, două state care gândesc la fel"



El a relevat, totodată, relaţia privilegiată dintre România şi Germania, în contextul provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană.

"România şi Germania în acest moment sunt două state care gândesc la fel, care acţionează la fel şi care doresc să ducă mai departe proiectul integrării europene. În acelaşi timp, găsim soluţii pentru foarte multe dintre problemele pe care le înfruntăm acum", a precizat Bogdan Aurescu.

Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-Germană din acest an a beneficiat de parteneriatul Ministerului Afacerilor Externe şi s-a desfăşurat în contextul aniversării a 30 de ani de la semnarea Tratatului dintre România şi Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa, precum şi a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu Republica Federală Germania şi a 150 de ani de la înfiinţarea primei misiuni diplomatice a României la Berlin, arată MAE. 

Rareş Bogdan, enervat la culme după declaraţiile lui Viktor Orban: În timp ce el se bucură de Schengen, românii sunt ţinuţi la uşă. Nedrept, frustrant şi imoral

Rareş Bogdan, europarlamentar şi prim-vicepreşedinte PNL, s-a arătat extrem de enervat de declaraţiile făcute de Viktor Orban, premierul Ungariei, la Băile Tuşnad. 

"Miza lui Viktor Orban, unealtă a lui Putin, este dinamitarea Guvernului Ciucă.

Să o luăm sistematic. Dacă facem un pas în spate, să privim contextul, ne punem o întrebare: cine are interesul să destabilizeze România pe considerente interetnice? Ceea ce ne aduce la întrebarea următoare: e justificat să-l suspectăm pe Viktor Orban că încearcă să-i facă un serviciu lui Putin? N-am nicio îndoială că premierul Ungariei este unealta acestui ins profund tulburat. Kremlinului nu-i convine faptul că la București se află la decizie o coaliție sprijinită de o majoritate solidă, un guvern condus de un om onest, vertical, cu o orientare euro-atlantică, deci ar face orice să îl dinamiteze. Aceasta este miza, dinamitarea lui Nicolae Ciucă! Am fost martorii unei tentative de destabilizare a României cu ajutorul unui instrument (un levier de gumă) care apelează de obicei, nu cu titlu de excepție, la simboluri sensibile. Este cunoscut faptul că Viktor Orban înnebunește când aude de Trianon și nu pierde nicio ocazie să agite spiritele. E doar un agitator cu pretenții de analist erudit. Era, deci, cel mai nimerit să bage bățul prin gard. A învățat pe de rost foaia de parcurs a Moscovei în materie de mesaj transmis în Transilvania și o recită de câte ori apasă Putin pe buton. Are, deci, o alură bătătorită, cu două, trei chei de mesaj: Trianon și Bruxelles, plus tușele sale de antisemitism. Dacă ar avea timp, i-aș trimite niște cărți de istorie, nu din alea pe care le finanțează el, ci unele care conțin istoria reală, nefardată de slugile sale și ale Moscovei.

În plus, Viktor Orban își dorește tare mult să nu i se vadă juliturile de la genunchii în care stă în fața Bruxelles-ului, paralizat de teama că pierde bani europeni din cauza derapajelor sale anti-democratice. După ungurii care protestează împotriva creșterii taxelor și a inflației record, nici agricultorii nu sunt fericiți. Orbán se teme, deci sub spectrul sumbru pentru el că nu va putea minți Bruxelles-ul la nesfârșit, este preș în fața lui Putin", a scris Rareş Bogdan în urmă cu două zile.

"Românii, ţinuţi la uşă. E nedrept, frustrant, imoral"

Acesta a revenit asupra mesajului şi a transmis săgeţi către Bruxelles pe tema spaţiului Schengen.

"Update: În timp ce Viktor Orban, autorul unor derapaje anti-democratice scandaloase, atacă frontal Eurosistemul și se bucură de Spatiul Schengen, românii, cei mai eurooptimiști, cu o țară care luptă pentru solidaritate, nu o subminează, sunt ținuți la ușă. Este nedrept, frustrant și imoral. .", a mai scris Rareş Bogdan pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel