România, în rândul ţărilor UE cu cea mai mare inflaţie în luna octombrie

România, în rândul ţărilor UE cu cea mai mare inflaţie în luna octombrie
România, în rândul ţărilor UE cu cea mai mare inflaţie în luna octombrie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna octombrie până la 4,4%, de la 3,6% în luna septembrie, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Lituania (8,2%), Estonia (6,8%), Ungaria (6,6%) şi România (6,5%), arată datele publicate, miercuri, de Eurostat. 

Comparativ cu situaţia din luna septembrie 2021, rata anuală a inflaţiei a crescut în toate cele 27 de state membre, însă cele mai mari majorări au fost înregistrate în Belgia (1,8 puncte procentuale), Lituania (1,7 puncte procentuale), Spania (1,4 puncte procentuale) şi România (1,3 puncte procentuale, de la 5,2% până la 6,5%).

Cel mai semnificativ impact în creșterea prețurilor la energie

Datele Eurostat mai arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a crescut până la 4,1% în luna octombrie, de la 3,4% în septembrie. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 2,21 puncte procentuale, urmată de preţurile la servicii care au înregistrat o creştere de 0,86 puncte procentuale.

Cu toate acestea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation) în zona euro, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut cu 0,3% de la o lună la alta şi cu 2,1% în ritm anual.

De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări, a crescut cu 0,3% de la o lună la alta şi cu 2% în ritm anual. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Inflaţia la un nivel ridicat o perioadă mai îndelungată

Perturbările persistente în lanţurile de aprovizionare şi creşterea costurilor energiei încetinesc avansul economiei zonei euro şi vor menţine inflaţia la un nivel ridicat o perioadă mai îndelungată decât s-a crezut, a avertizat luni preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Scumpiri în lanț

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,9% în luna octombrie 2021, de la 6,3% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 11,39%, mărfurile alimentare cu 5,25%, iar serviciile cu 3,96%.

Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2021 comparativ cu luna octombrie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 6,5%.

Potrivit ultimului Raport asupra inflaţiei elaborat de Banca Naţională a României, rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată la valoarea de 7,5% în luna decembrie 2021 şi este prevăzută să se tempereze, până la 5,9 % la sfârşitul anului viitor. BNR a menţionat, în context, că faţă de Raportul din august, noua proiecţie este mai ridicată cu 1,9 puncte procentuale pentru finele anului curent şi cu 2,5 puncte procentuale pentru sfârşitul anului viitor, conform Agerpres.

VEZI ȘI Rata inflaţiei a urcat în octombrie la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani în SUA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel