Rata inflaţiei a urcat în octombrie la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani în SUA

România, în rândul ţărilor UE cu cea mai mare inflaţie în luna octombrie
România, în rândul ţărilor UE cu cea mai mare inflaţie în luna octombrie

Preţurile de consum în SUA au continuat să crească în octombrie, americanii confruntându-se cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din 1990 şi până în prezent, în urma majorării costurilor alimentelor, energiei şi locuinţelor, transmit Reuters şi AP.

De asemenea, luna trecută indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,9%, după o expansiune de 0,4% în septembrie, a anunţat miercuri Departamentul american al Comerţului. În octombrie, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat cu 0,6% faţă de septembrie şi cu 4,6% faţă de octombrie 2020.

În ultimul an, costurile cu energia au crescut cu 30%, iar autorităţile se aşteaptă ca în această iarnă americanii să plătească cu 30% mai mult pentru gazele naturale şi cu 43% mai mult pentru păcură. Totuşi, economiştii încă se aşteaptă la încetinirea ratei inflaţiei după rezolvarea problemelor din lanţul de aprovizionare.

Presiunile inflaţioniste afectează şi piaţa muncii, lipsa acută de angajaţi ducând la majorarea salariilor. La finalul lui august erau 10,4 milioane de locuri de muncă vacante în SUA, un număr record. De la începutul pandemiei aproximativ cinci milioane de americani au părăsit piaţa forţei de muncă.

'Sunt din ce în ce mai multe dovezi că presiunile inflaţioniste se extind, ceea ce indică faptul că inflaţia va rămâne ridicată mai mult timp decât se aşteaptă oficialii Rezervei Federale a SUA (Fed)', a apreciat Andrew Hunter, economist la Capital Economics. Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale a SUA, a dat asigurări în mod repetat că inflaţia mai ridicată va fi tranzitorie, potrivit Agerpres.

SUA vor lansa proiecte de infrastructură pentru contracararea Noului Drum al Mătăsii

Amintim faptul că Statele Unite intenţionează să investească în cinci până la zece proiecte mari de infrastructură în întreaga lume în luna ianuarie ca parte a unei iniţiative mai ample a Grupului celor şapte pentru a contracara Noul Drum al Mătăsii (Iniţiativa Belt and Road a Chinei, BRI), a declarat luni un înalt oficial american, transmite marţi Reuters.

O delegaţie condusă de consilierul adjunct pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Daleep Singh, a identificat cel puţin zece proiecte promiţătoare în Senegal şi Ghana, în cadrul celei mai recente runde de consultări, care a avut loc săptămâna trecută, a spus oficialul american.

Oficialii americani se întâlnesc cu lideri guvernamentali şi din sectorul privat în demersul lor de a identifica proiecte care să fie finanţate în cadrul iniţiativei Build Back Better World (B3W) lansată de G7 în iunie. Planurile ar putea fi finalizate cu ocazia unei reuniuni G7 în luna decembrie, conform sursei citate.

O delegaţie americană a vizitat Ecuador, Panama şi Columbia în timpul unui turneu similar la începutul lunii octombrie, iar o altă delegaţie urmează să viziteze mai multe ţări asiatice înainte de sfârşitul anului. Iniţiativa G7 B3W are ca scop identificarea de investiţii în infrastructură în valoare de 40 de trilioane de dolari, investiţii de care ţările în curs de dezvoltare vor avea nevoie până în 2035, şi oferirea unei alternative la practica problematică a împrumuturilor promovată de China. Vezi continuarea știrii aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel