România, fruntașă la scăderea demografică

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Suntem tot mai puţini. Asta spune un raport CIA World Factbook.

Catalogul CIA World Factbook a actualizat de curând pagina dedicată populației României. Informațiile agenției americane arată că România este pe locul 2 în lume la rata mortalităţii, cu 15,26 decese la mia de locuitori. Pe locul întâi este Serbia, cu 16,39 decese la mia de locuitori, pe locul şase Ucraina, cu 13,77 decese la mia de locuitori, și pe locul șapte Rusia, cu 13,36. Totodată, cu 8,76 naşteri la mia de locuitori, România se află în coada clasamentului mondială în funcție de rata natalității: pe locul 207 din 228 de ţări catalogate.

În plus, rata mortalităţii nu este singurul indicator care vorbeşte despre criza demografică în România, potrivit informaţiilor livrate de analiştii CIA. Cu numai 8,76 naşteri la mia de locuitori, România se află în coada clasamentului care măsoară natalitatea la nivel planetar. Concret, România ocupă locul 207 din 228 de ţări catalogate. De asemenea, rata de creştere a populaţiei măsurată de specialiştii CIA indică faptul că România a ajuns la cota -1,09%, respectiv pe locul 231 din 237 de ţări monitorizate.

Ieşiri masive din ţară 

O situaţie la fel de catastrofală se înregistrează şi la capitolul migraţie. Practic, în acest an, 4,37 români dintr-o mie părăsesc ţara, estimează serviciul de spionaj american. În acest context trebuie spus că numai 0,29 bulgari dintr-o mie vor pleca din ţara lor în 2022, iar Ungaria, de exemplu, va avea o rată pozitivă, adică în acest an la 1.000 de locuitori se vor mai adăuga alţi 1,23. 

Sociologul Alfred Bulai a explicat pentru Adevărul cum s-a ajuns în această situaţie demografică catastrofală. „Această criză îşi are originile în ’90 şi s-a accelerat în anul 2007. În tot acest timp, tinerii au plecat din ţară masiv. Şi fenomenul continuă. Între timp, aceşti tineri au avut şi copii, dar aceştia nu sunt în România. Plecarea tinerilor către Vest a făcut ca în ţară să rămână doar cei care, să spunem, nu mai pot ajuta la creşterea demografică din cel puţin două motive. Vorbim de persoane în vârstă sau de indivizi care simt că nu sunt sprijiniţi de stat. Adică vorbim de un sprijin real pentru copii din partea statului, pentru că cel oferit în prezent poate fi catalogat drept o glumă. Cu toate acestea, nimeni nu înţelege că situaţia demografică se poate ameliora dacă sprijinim familia şi copiii”, a explicat sociologul.

Sociologul mai spune că nu vede o rezolvare a situaţiei pe termen scurt sau mediu. „Tinerii continuă să plece, rata de îmbătrânire a populaţiei se adânceşte, iar politicienii din toate partidele nu prea au treabă cu asta. Totul pentru simplul motiv că un astfel de demers ar avea efecte în 10 sau chiar 20 de ani, şi pe ei îi interesează numai efectele pe termen scurt, exclusiv pentru uz electoral. Sunt interesaţi de imagine, de amăgirea electoratului. Acum au apărut aceste cifre, or să apară unele declaraţii cum că facem sau dregem, dar vă garantez că într-o lună nu mai vorbeşte nimeni de acest subiect. Pot pune şi un pariu pe această temă”, a precizat Alfred Bulai pentru publicaţia amintită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel