Moneda Turciei s-a prăbușit. Urmează România? Investitor, SEMNAL: Țările afectate

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Turcia ar putea să nu fie singura afectată de o criză monetară, investitorii văd și România expusă.

Turcia ar putea să nu fie singura țară care se confruntă cu o criză monetară, având în vedere perspectivele de creștere a dobânzilor în SUA, a declarat Mark Mobius, important investitor pe piețele emergente, citat de CNBC. Conform Nomura, și România este expusă riscului unei crize de acest fel, scrie Mediafax.

"Da, bineînțeles că se poate", a declarat Mobius la emisiunea "Closing Bell", ca răspuns la o întrebare dacă deprecierea bruscă observată la moneda turcească - lira - s-ar putea răspândi și în alte țări.
"Cu rate ale dobânzii mai mari în SUA, toate țările care au datorii în dolari vor fi afectate", a spus investitorul, care este partenerul fondator al firmei de investiții Mobius Capital Partners.

Marți, lira turcească s-a prăbușit la un minim record, în timp ce președintele țării, Recep Tayyip Erdogan, a apărat reducerea continuă și controversată a dobânzilor de către banca centrală, pe fondul creșterii inflației cu două cifre. Mobius nu a precizat ce alte țări sunt vulnerabile la o criză monetară. Vestea bună, spune el, este că, de la criza financiară asiatică din 1997, multe piețe emergente s-au împrumutat mai mult în monedele lor locale.

"Nu este o combinație deosebit de bună"

O analiză publicată săptămâna trecută de banca de investiții Nomura a constatat că cele patru piețe emergente cele mai expuse riscului unei crize a cursului de schimb sunt Egiptul, România, Turcia și Sri Lanka. Analiza a luat în considerare indicatori precum datoria externă ca procent din produsul intern brut, raportul dintre rezervele valutare și importuri și indicele pieței bursiere.

"Privind în perspectivă, perspectiva normalizării politicii monetare de către Fed pe fondul încetinirii economice a Chinei nu este o combinație deosebit de bună pentru piețele emergente", a declarat Nomura în raportul său de săptămâna trecută.

Rezerva Federală a SUA urmează să înceapă luna aceasta reducerea ritmului achizițiilor sale de active. Majoritatea oficialilor Fed au declarat că nu vor lua în considerare majorarea ratelor cel puțin până când reducerea treptată nu se va încheia. Acest lucru a venit într-un moment în care piețele emergente se confruntă cu alte provocări, cum ar fi deficitele fiscale și de cont curent în creștere, precum și creșterea prețurilor la alimente, a declarat Nomura.

"Cu o liră turcească mai slabă, le merge mai bine"

Ratele mai mari ale dobânzilor nu înseamnă neapărat "o mare scădere" a piețelor, a declarat Mobius. Companiile cu câștiguri solide și marje bune ar continua să se descurce bine într-un mediu cu rate ale dobânzii în creștere, a spus investitorul, adăugând că India și Taiwan sunt cele două piețe preferate ale sale. În ceea ce privește Turcia, Mobius a spus că o monedă mai slabă ar putea duce la exporturi mai bune din această țară.

"Companiile pe care le deținem în Turcia au câștiguri în dolari, în euro. Iar cu o liră turcească mai slabă, le merge mai bine, deoarece costurile lor sunt mult mai mici", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel