România, EXEMPLU de urmat în UE: Decizia președintelui

Președintele bulgar, Rumen Radev, a afirmat marți că țara sa ia o serie de măsuri în scopul îmbunătățirii sistemului național de securitate. Printre aceste măsuri figurează cea referitoare la alocarea a 2 % din PIB pentru apărare, măsură adoptată recent de România și salutată de liderii mondiali.

În primul rând, Bulgaria ar trebui ca, până la sfârșitul anului 2017, să-și actualizeze și să-și îmbunătățească strategia de securitate națională, care nu mai corespunde cu actualul mediu de securitate, a declarat președintele Radev după o reuniune a Consiliului Consultativ pentru Securitate Națională (CCSN).

Radev, care este șeful CCSN, a afirmat că sistemul de securitate națională ar putea fi eficient doar dacă toate elementele sale sunt dezvoltate în mod armonios.

În al doilea rând, autoritățile guvernamentale relevante ar trebui ca, până la 20 iunie, să pregătească o analiză și o propunere pentru o dezvoltare integrată a sectorului securității, precum și o alocare de resurse pentru următorii cinci ani, a spus Radev.

Este de o importanță deosebită faptul de a aduce la masa discuțiilor toate resursele, de a reevalua deficitul de capabilități și de a efectua o alocare eficientă a resurselor către diferitele elemente ale sistemului de securitate națională, a declarat Radev.

Între timp, trebuie pregătite o analiză și o propunere pentru industria bulgară de apărare de a participa la dezvoltarea sectorului securității, a precizat Radev.

În al patrulea rând, trebuie puse la punct, până la 30 iunie, planuri specifice pentru acoperirea penuriei de personal din sectorul securității, împreună cu planuri pentru modernizarea accelerată a armamentelor, este de părere șeful statului bulgar.

Și, desigur, până la sfârșitul lui 2017, ar trebui dezvoltat un plan național de a se ajunge la alocarea a 2 % din PIB pentru apărare până în 2024, a mai spus Radev.

Potrivit datelor oficiale, bugetul pentru apărare al Bulgariei a scăzut de la 2,96 % din PIB în 2000 la 2,33 % în 2008 și la 1,22 % în 2016.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel