România cumpără avioane de ultimă generație F-35. Decizia a fost luată în CSAT

Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres

În cadrul ședinței CSAT a fost analizată și dezvoltarea aviației militare a României.

La ședința CSAT de marți, 11 aprilie 2023, s-a pus în discuție procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35.

„În cadrul ședinței CSAT, a fost analizată şi dezvoltarea aviației militare a României. Realizarea unor capabilităţi operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României.

Spectrul capabilităților de apărare menționate va include, printre altele, capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță.

Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a.

În cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au fost analizate şi alte teme din domeniul securităţii naţionale“, se arată în decizia CSAT.

CITEȘTE ȘI    -    Susținerea Bucureștiului pentru Chișinău, reconfirmată la ședința CSAT: Republica Moldova e ținta unor acțiuni de destabilizare fără precedent

Prima escadrilă de F-35 a României, după 2030?

General-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a făcut recent câteva referiri importante în ceea ce privește achiziția de către România a avioanelor de luptă de generația a V-a - F-35 Lightning II, conform Defense România.

Totuși, șeful Direcției Generale pentru Armament amintește că programul de achiziție al F-35 e unul complex și va fi nevoie de investiții inclusiv în infrastructura militară.

„Achiziția F-16 e o etapă interimară până la realizarea avionului de generația a 5-a, adică F-35. Armata României își propune ca după 2030 să realizeze prima capabilitate operațională, prima escadrilă de avioane F-35. În acest sens e nevoie de demersuri complexe precum analize în ceea ce privește infrastructura, realizarea corecțiilor de infrastructură prin investiții, iar mai apoi achiziția care e și ea complexă ca derulare, dar și ca termen de livrare. De aceea e de dorit ca anul acesta sau la anul să facem demersuri pentru semnarea contractului pentru F-35”, a precizat, în luna martie, generalul-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.

Thomas Bill, fost pilot de F-16 Fighting Falcon și actualmente Capture Manager la compania Lockheed Martin, a explicat la BSDA 2022 că procesul de achiziție a F-35 e unul extrem de complex și de birocratic. Procesul durează minimum 5 ani.

„Din punctul meu de vedere și din discuțiile cu Guvernul României, F-16 pregătește drumul spre F-35. Pentru Forțele Aeriene Române, în momentul de față F-16 e o aeronavă de tranziție. Din discuțiile purtate cu Ministerul Apărărării din România am înțeles că resursa pentru F-16 Fighting Falcon va fi disponibilă încă aproximativ 15 ani, iar F-35 e planificat pentru următorii 10 ani. Deci va fi o suprapunere de 5 ani a celor două. Tranziția de pe F-16 pe F-35, pentru piloți, dar chiar și pentru personalul tehnic, se face foarte ușor și lin. Cred că e o decizie excelentă pe care Guvernul vostru a luat-o (n.r. - achiziționarea a încă două escadrile de F-16 Fighting Falcon din Norvegia)”, a precizat oficialul Lockheed Martin, în exclusivitate pentru DefenseRomania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel