România, criticată dur de SUA: "Corupţie şi discriminare!"

România este criticată de SUA pentru modul în care se comportă cu romii şi deţinuţii, dar şi pentru corupţia existentă.

Raportul Departamentului de Stat al SUA menționează, de asemenea, că spre deosebire de alegerile prezidențiale din 2014 din țara noastră, când observatorii internaționali au consemnat nereguli printre care birouri de votare insuficiente pentru cetățenii români din diaspora, alegerile parlamentare din 2016 nu au înregistrat nereguli. Observatorii au considerat în general scrutinul liber și corect.

Suprapopularea din penitenciare, o problemă

Referitor la condițiile din penitenciare și centre de detenție, raportul menționează că aceste condiții au rămas dure și nu îndeplinesc standardele internaționale.

Conform cifrelor oficiale, suprapopularea a fost o problemă, în special într-o serie de penitenciare care nu respectă standardul de suprafață per deținut, stabilit de Comitetul pentru prevenirea torturii al Consiliului Europei.

În luna iulie, țara avea 28.278 de deținuți în închisori ce aveau spațiu pentru numai 18.826. Deși observatorii au remarcat unele îmbunătățiri în anumite domenii — în principal în spațiile existente sau ca o consecință a creșterii cheltuielilor pentru reparații și modernizări — condițiile au rămas în general precare în interiorul sistemului penitenciar, se menționează în document.

Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, în primele opt luni ale anului trecut 58 de persoane au decedat în închisoare, dintre care în trei cazuri a fost vorba de suicid, iar în celelalte 55 de diverse boli.

Femeile, bătute și discriminate

Au existat denunțuri continue despre violențe și discriminări contra femeilor. Au fost unele acțiuni și declarații antisemite, iar negarea Holocaustului a continuat să fie o problemă. Opiniile antisemite, rasiste, xenofobe și naționaliste au continuat să fie răspândite prin intermediul internetului, mai menționează raportul Departamentului de Stat.

Persoanele cu dizabilități, supuse abuzurilor

O altă problemă reținută în document este aceea că agențiile guvernamentale au furnizat asistență neadecvată persoanelor cu dizabilități și nu au respectat standardele de asistență pentru persoane cu dizabilități în instituții, expunându-le abuzurilor.

Discriminările societale împotriva persoanelor din categoria LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali), în special copii, au rămas la nivel ridicat, iar persoane cu HIV/SIDA au continuat să fie subiect de discriminare și hărțuire — notează documentul citat.

Raportul mai relevă că sistemul judiciar românesc a luat măsuri pentru a urmări în justiție și a pedepsi oficialii care comit abuzuri. Autoritățile au amânat în mod repetat procesele în care au fost implicate abuzuri ale poliției, care în multe cazuri au avut ca rezultat achitări, mai scrie raportul citat.

Guvernul a respecta independența justiției, dar nu a furnizat personal

În perioada analizată, nu au existat raportări despre cazuri de dispariții motivate politic.

Guvernul a respectat în general independența justiției, dar nu a reușit să furnizeze personal, spațiu fizic și tehnologie suficiente pentru a permite sistemului judiciar să acționeze rapid și eficient, ceea ce a avut ca rezultat procese judiciare excesiv de lungi, se mai arată în raportul Departamentului de Stat al SUA.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy