EXCLUSIV  România, cea mai mare inflație din Europa. Coșea arată cu degetul spre principalul vinovat / video

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit despre inflația din România.

Mircea Coșea, profesor de economie, a fost invitat, luni, la emisiunea „Totul despre bani“, moderată de Mihai Ciobanu, unde a vorbit despre inflația din România.

„Rata inflației din România e cea mai mare din Europa. Vinovat pentru acest lucru este actualul guvern al României, care este producător de inflație. Inflația în lume scade. Toate prognozele arată că scade la un nivel de 2-3%. La noi este foarte mult. Cauzele nu mai sunt externe, să nu mai pedalăm pe așa ceva, nu mai este nici prețul energiei, ci această politică fiscală pe care o aplică Guvernul prin Ministerul Finanțelor și anume aceea de a-și aduce bani la buget pe alte căi decât cele normale.

Chiar dacă discutăm despre o scădere a prețului la energie, el este încă foarte mare față de prețurile europene. Pe de altă parte, politica fiscală, contrar majorității țărilor europene, a introdus impozite și taxe tocmai acolo unde nu trebuia. Mediul de afaceri trebuia lăsat să funcționeze mai liber, să fie stimulată activitatea. Economia care să meargă este cea de tip american, unde nu îți spune - atunci când îți înființezi o societate - ce ai voie să faci, ci ce nu ai voie să faci. Impozitarea pe acest sector și costurile la inputuri fac să avem inflație“, a zis Mircea Coșea.

Mircea Coșea:  PIB-ul nu mai este un indicator de dezvoltare și modernizare

„Oricât am fi de adversari ai sistemului bancar, inflația e cea care este o imagine în oglindă a dobânzilor, a ROBOR-ului și IRCC-ului. Banca nu poate să facă mari reduceri atâta timp cât inflația e la asemenea cote.

Războiul din Ucraina, războiul din Israel și alți factori externi sunt elemente care împiedică o dezvoltare rapidă a României. Țara noastră ar putea să aibă o dezvoltare foarte rapidă și ar putea avea un ritm mult mai bun, dacă nu s-ar izbi la cotituri de diferite obstacole, iar acest lucru nu ține de inflație.

Ca să poată să scădea inflația există niște lucruri care s-ar putea face. Ultimele date arată un lucru care anihilează cu totul festivismul pe care unii l-au avut când au spus că am depășit PIB-ul pe cap de locuitor al Ungariei, Greciei și Portugaliei. Nu e un lucru care să ne bucure, pentru că PIB-ul nu mai este un indicator de dezvoltare și modernizare. Se discută introducerea altui indicator în loc de PIB. Noi utilizăm acest PIB în defavoarea dezvoltării.

În al doilea rând, îndatorarea crește mai repede decât creșterea economică, iar în ultimul rând trebuie să vorbim de condițiile vieții pe cap de locuitor. România are printre cele mai sărace regiuni din Europa, nu are infrastructură, sistem medical, educațional și de asistență socială al Ungariei“, a mai spus profesorul de economie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel