România, Bulgaria și Ungaria, ”cele mai puțin democratice” țări din UE

demos: romania, printre cele mai putin democratice tari din UE
demos: romania, printre cele mai putin democratice tari din UE

Think tank-ul londonez Demos a publicat un raport în care situează România, Ungaria și Bulgaria la coada clasamentului celor mai democratice țări din Uniunea Europeană. State precum Grecia și Italia  sunt taxate și ele pentru ”corupția endemică”, iar Franța este criticată pentru limitarea libertății religioase.

Cercetătorii notează că cele mai mari lacune democratice se regăsesc în Centrul și Estul Europei. Ungaria a intrat sub tirul criticilor din Europa după reforma constituțională de la începutul acestui an, când FIDESZ-ul a amputat atribuțiile Curții Constituționale și a subminat pluralismul. În ceea ce privește România și Bulgaria, acestea continuă să fie subiectul unui sistem inventat special pentru intrarea lor în UE, anume Mecanismul de Verificare și Cooperare.

Raportul vorbește în paginile sale și despre modul greșit în care Franța tratează comunitatea romă, dar și libertatea religioasă. Italia are deficiențe la capitolele corupție, crimă organizată și mogulii media.

”În România, corupția continuă să rămână o problemă. Potrivit ultimului Eurobarometru, 96% dintre români văd asta drept o problemă majoră. Alți 67% cred că în ultimii 3 ani corupția a devenit mai puternică”, arată Demos.

Think tank-ul trece în revistă și suspendarea președintelui Traian Băsescu și citează pasaje critice din rapoartele MCV redactate de către Comisia Europeană. Dincolo de criza politică, CE a remarcat încercările Uniunii Social Liberale de a influența și pune presiune pe Curtea Constituțională, mai arată Demos.

Demos se descrie drept un un think tank transpartinic cu sediul în Londra și precizează că se află de 20 de ani ”în centrul dezbaterii politice”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel