România, beneficiara unui miliard de euro de la UE. Ce se va finanța

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunțat, marți, că România va beneficia, în perioada 2014-2020, de fonduri europene de aproximativ un miliard de euro pentru măsuri privind prevenirea riscului de sărăcie și a excluziunii sociale.

Autoritățile au identificat ca nevoie de finanțare în acest domeniu al asistenței sociale o sumă totală de aproximativ două miliarde euro, a precizat ministrul Plumb, potrivit Agerpres.

În strategia UE până în anul 2020, România și-a asumat două obiective majore — creșterea ratei de ocupare a populației în vârstă de 20-64 de ani la 70% și reducerea sărăciei pentru 580.000 de persoane.

Pentru cadrul de programare bugetară 2014-2020 al UE, România va beneficia de o alocare financiară, prin programul operațional referitor la capitalul uman, de 1,34 miliarde euro pentru creșterea ocupării, respectiv pentru inițiative privind ocuparea tinerilor — 211 milioane euro, inițiative care combină ocuparea cu formarea profesională (completări din bani europeni pentru subvenții de ucenicie — 250 euro/lună/persoană, subvenții de stagii — 300 euro/lună/persoană), stimularea angajatorilor prin acordarea de subvenții pentru recrutarea tinerilor absolvenți — 200 euro/lună/persoană, acordarea de prime de mobilitate tinerilor — 250 euro/lună, prime de instalare — 1.000 euro/lună.

Totodată, ministrul Muncii a precizat că sunt vizate măsuri de stimulare a tinerilor pentru inițierea de afaceri și crearea de IMM-uri — pachete integrate de 25.000 euro/pachet, pe sistem de vouchere, subvenții pentru crearea de microîntreprinderi — pachete integrate cu o finanțare de 25.000 euro/pachet.

Există, de asemenea, posibilitatea externalizării unor servicii oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, a mai spus Ministrul Plumb, precizând și faptul că a sesizat că o mare parte din programele de formare profesională nu au informații în privința numărului celor care au beneficiat și al celor care se regăsesc pe piața muncii.

"Deși s-au făcut programe de formare pentru meserii pe care eu le respect — instalatori, tâmplari, dulgheri, s-au făcut doar cursuri de training, fără să existe ceva pragmatic, concret, de exemplu o trusa pentru instalatori, care, odată ce ar fi absolvit acest curs, s-ar fi putut înscrie în categoria persoanelor fizice autorizate și ar fi putut să-și desfășoare meseria într-un mod concret", a mai declarat ministrul Muncii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel