România, aderare la zona euro și spațiul Schengen. Anunțul lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că aderarea la spaţiul Schengen şi la zona euro rămân obiective de îndeplinit pentru România, context în care le-a transmis diplomaţilor români că trebuie valorificat capitalul de încredere al preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că aderarea la spaţiul Schengen şi la zona euro rămân obiective de îndeplinit pentru România, context în care le-a transmis diplomaţilor români că trebuie valorificat capitalul de încredere obţinut de ţara noastră cu ocazia deţinerii preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. 'Pentru România rămân în continuare de îndeplinit câteva obiective: aderarea la spaţiul Schengen (...) şi aderarea la zona euro când toate condiţiile vor fi îndeplinite. Trebuie să valorificăm eficient capitalul de încredere al preşedinţiei Consiliului UE, iar dumneavoastră, ca şefi de misiuni, puteţi avea un rol esenţial în atingerea acestui obiectiv', a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu şefii de misiuni şi consulii generali, cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

El a precizat că de la preluarea mandatului său acţiunile de politică externă au vizat identificarea eficientă de soluţii durabile faţă de provocările la adresa României, astfel încât obiectivele naţionale să fie realizate în beneficiul românilor, şi consolidarea parteneriatelor şi relaţiilor strategice ale României. 'Pe parcursul acestor ani, politica noastră externă s-a axat pe coordonatele esenţiale ale creşterii rolului României în cadrul Uniunii Europene şi NATO, precum şi pe întărirea şi extinderea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii. Aceste linii esenţiale rămân extrem de importante în continuare şi aveţi responsabilitatea de a le aprofunda', a arătat Iohannis.

Şeful statului a indicat faptul că, în perioada 2015 - 2019, a avut 25 de vizite bilaterale în afara ţării şi a găzduit peste 40 de şefi de stat şi de guvern în România. 'În cadrul întâlnirilor bilaterale şi multilaterale pe care le-am avut, am urmărit constant şi prioritar consolidarea României ca stat care are capacitatea de a livra angajamentele asumate şi de a propune poziţionări şi soluţii strategice care aduc valoare adăugată şi cresc profilul internaţional al României', a spus Iohannis. El a apreciat că mandatul ţării noastre la conducerea Consiliului Uniunii Europene a fost unul de succes, subliniind că momentul de vârf al acţiunii României în plan european a fost Summitul de la Sibiu din 9 mai. 'Declaraţia de la Sibiu va rămâne un reper relevant: cel mai important mesaj al Declaraţiei - adică 'spiritul de la Sibiu' - este confirmarea voinţei noastre de a continua, împreună, proiectul european.

De asemenea, România şi-a dovedit, pe parcursul preşedinţiei, angajamentul profund faţă de consolidarea relaţiei transatlantice. Am depus eforturi serioase pentru proiectarea unei agende pozitive Uniunea Europeană - Statele Unite şi aprofundarea dialogului dintre cele două părţi, mai ales pe teme unde există încă abordări diferite', a mai afirmat Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel