România, sprijin de la Bruxelles, după inundaţii. Corina Creţu: E principalul instrument

Corina Cretu
Corina Cretu

Refacerea infrastructurii afectate de inundaţiile care au lovit România în această perioadă se poate face şi cu fonduri europene. 

Corina Creţu, comisarul european pentru politică regională, anunţă că România are posibilitatea de a depune cereri pentru a primi finanţare de la Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pentru refacerea infrastructurii afectate de calamităţi. 

"Este principalul instrument de care dispune UE pentru a-şi manifesta solidaritatea cu regiunile din Europa afectate de dezastre. Până în prezent, au fost sprijinite 24 de ţări europene diferite, suma totală alocată depăşind 5 miliarde de euro. Cererile trebuie lansate de catre statul afectat in baza pagubelor estimate, existand un prag care se calculeaza in functie de Produsului Intern Brut din regiunile afectate. Daca pagubele depasesc acest prag, Romania poate depune la Comisie solicitarea de activare a Fondului de Solidaritate în termen de 12 săptămâni de la data primelor pagube cauzate de inundatii", anunţă Corina Creţu.

"Măsurile de urgenţă pot fi finanţate retroactiv, începând cu ziua în care a survenit dezastrul. Fondul de Solidaritate nu este un instrument de reacţie rapidă vizând înlăturarea efectelor unui dezastru natural. Ajutorul financiar nu poate fi acordat statului solicitant decât pe baza unei cereri şi a unui proces bugetar care poate dura câteva luni. Romania a beneficiat pana acum de 119 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE, acordate pentru acoperirea pagubelor provocate de inundatii, seceta si incendii forestiere", precizează comisarul european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel