EXCLUSIV  România, MUTARE strategică. Generalul Grumaz: Singura noastră garanție de securitate

Generalul Alexandru Grumaz, președintele Centrului de Analiză și Studii de Securitate a făcut, în cadrul emisiunii "Pe plan Extern" de la DC News, o scurtă analiză a vizitei ministrului Apărării în SUA și a foii de parcurs pentru următorii zece ani.

"Vizita ministrului Ciucă a fost una de o complexitate deosebită. Aceasta a cuprins sferele importante pentru Armata Română și ea a fost continuată de vizita ministrului de Externe Bogdan Aurescu. Lucrurile evoluează spre o relație strategică consolidată. Singura garanție de securitate, la ora actuală, pe care o avem, și spusă cu voce tare este prezența prin rotație a forțelor Statelor Unite în flancul estic și, bineînțeles, umbrela NATO pentru acestă regiune", a spus generalul Grumaz.

De asemenea președintele Centrului de Analiză și Studii de Securitate a vorbit și despre modernizarea Centralei Nucleare de la Cernavodă. "Vizita ministrului Economiei, Virgil Popescu are altă importanță pentru regiune. Dânsul a semnat un contract foarte important în ceea ce privește Centrala Nucleară de la Cernavodă. Centrala, la origine, este făcută de General Electric Canada. La vremea respectivă, când Ceaușescu s-a dus în Statele Unite acestea nu puteau livra tehnologie nucleară în țările Tratatului de la Varșovia.

Și atunci s-a găsit această soluție ca General Electric Canada să facă această investiție tehnologică în România. Ceea ce se face acum este o reluare a primelor angajamente ceea ce duce la modernizarea unuia dintre reactoare și la construirea celui de al doilea. Este extraordinar de important acest lucru pentru că asigură pentru că asigură independența României din punct de vedere energetic. Este un lucru formidabil, împrumutul de 8 miliarde pentru o țară din estul Europei, și faptul că companiile americane participă la retehnologizarea Centralei Nucleare de la Cernavodă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel