România, fonduri UE. Vosganian: Nu vă lăsaţi amăgiţi! Asta a primit România

"Nu vă lăsați amăgiți de lăudăroșeniile lui Klaus Iohannis și ale lui Ludovic Orban", transmite deputatul ALDE Varujan Vosganian. 

"Nu vă lăsați amăgiți de lăudăroșeniile lui Klaus Iohannis și ale lui Ludovic Orban. România n-a obținut nicio mare victorie la Bruxelles. Procentul pe care l-am obținut, în ce privește finanțarea, nu e nici mai mic, nici mai mare decât în exercițiul financiar trecut. Procentul e chiar mai mic decât ceea ce România reprezintă procentual, ca populație și suprafață, în cadrul Uniunii Europene.

Am obținut mai mulți bani decât în exercițiul financiar 2014–2020 doar pentru că statele membre au decis să se împrumute pe piețele financiare în numele Uniunii Europene și să adauge Programului Financiar Multianual un fond special pentru relansare economică. Finanțarea multianuală a UE a fost, în bugetul 2014-2020, de cca 1000 de miliarde de euro, din care România a primit puțin peste 40 mld (din care n-a absorbit efectiv nici măcar jumătate). Acum finanțarea va fi de 1800 mld euro, iar România va primi 79 mld, din care vreo 16 mld va trebui să le dea înapoi (e drept, pe termen lung și în condiții avantajoase). Dacă socotim că populația și suprafața României sunt de peste 5% din totalul Uniunii, suma alocată țării noastre este, procentual, chiar ceva mai mică", apreciază Varujan Vosganian.

"România nu a luptat și nu a izbândit, a primit exact ceea ce alții au decis să-i dea"

"Dacă veți parcurge documentul care se referă la Concluziile Summitului Consiliului European din 17 – 20 iulie 2020,  veți vedea că finanțarea pentru România nu are nicio legătură cu 'măreața' contribuție a lui Klaus Iohannis, ci cu anumite criterii de natură economică hotărâte de cei mari și valabile pentru toate statele membre, funcție de mărimea, contribuția ori gradul lor de dezvoltare, precum și de anumite disparități regionale.

România nu a luptat și nu a izbândit, a primit exact ceea ce alții au decis să-i dea. Dacă Iohannis ar fi avut o minimă contribuție, atunci România ar fi trebuit să primească un procent mai mare decât cel al ponderii sale în populația și teritoriul Uniunii. Ceea ce nu s-a întâmplat", transmite deputatul ALDE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel