EXCLUSIV  România, deficit comercial. Câciu: Planul e prost. Te duci într-o gaură în care te vei afunda

Semnal de alarma privind deficitul comercial
Semnal de alarma privind deficitul comercial

Economistul Adrian Câciu a explicat care este pericolul creat de deficitul comercial în ceea ce priveşte economia României.

"Consecinţa este aceea că îţi pierzi independenţa financiară pentru că trebuie să plăteşti importurile. Când faci un deficit, înseamnă că ai importuri mai mari decât exporturile. Acum, toţi marii economişti ai lumii spun că un deficit comercial de până în 7,5% anual este sustenabil. Pentru că se spune că o datorie faţă de importatori, de cei care îţi furnizează bunuri, îţi pune o presiune foarte mare pe deficitul de cont curent şi, de fapt, pe rezerva ta valutară. (...)

Când ajungi într-o situaţie de genul acesta, dependenţa de comerţul exterior este atât de mare încât ai o presiune pe cursul valutar imensă. Îţi explodează cursul leu – euro sau leu – dolar, pentru cu tu va trebui să plăteşti acea valută care va fi limitată. În al doilea rând, dependenţa de importuri îţi va crea dificultăţi în a-ţi crea propria economie de producţie. Într-o lume care se dezvoltă pe producţie, noi vom rămâne tot o economie de consum. Planul e prost. Ţi-ai plănuit să te duci într-o gaură în care te vei afunda", a explicat, la emisiunea "Ce se întâmplă", moderată de Răzvan Dumitrescu, economistul Adrian Câciu.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel