Români din străinătate, înșelați cu 2,5 milioane de euro de o grupare specializată în moșteniri

Foto ilustrativ Pixabay
Foto ilustrativ Pixabay

Mai mulți români care locuiesc în străinătate și care voiau să intre în posesia unor moșteniri au fost înșelați de o grupare infracțională. Prejudiciul estimat se ridică la 2,5 milioane de euro. 

Astăzi, 24.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat un număr de 18 percheziții domiciliare, pe raza judeţului Iaşi, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani şi abuz în serviciu.

În urma perchezițiilor au fost identificate mai multe mijloace de comunicare, înscrisuri utilizate în activitatea infracțională, sume de bani și alte bunuri interzise la deținere.

Grupul infracţional organizat a fost constituit încă din anul 2015 și a acționat, până în prezent, pe raza județului Iași, având ca scop principal săvârşirea unor infracţiuni de înșelăciune, în domeniul imobiliar, simularea activității infracționale fiind realizată prin intermediul unor acte juridice, cu aparență de legalitate.

Cum acționa gruparea specializată în moșteniri 

"Principiul de bază al activității infracționale a constat în identificarea unor persoane, de regulă în vârstă, fără moștenitori sau cu moștenitori care domiciliază în străinătate, care au solicitat reconstituirea drepturilor de proprietate asupra unor imobile reprezentate de suprafețe mari de teren, iar cererile acestora au fost confirmate prin hotărâri de reconstituire a drepturilor de proprietate emise de Comisiile de fond funciar sau prin pronunțarea unor hotărâri judecătorești.

Totodată, membrii grupului au manifestat preferință pentru persoanele care, în exercitarea drepturilor menționate anterior, se aflau în procedurile de identificare a amplasamentelor originale sau ale altor amplasamente libere, unde s-ar putea realiza punerile în posesie.

Ulterior, moștenitorii erau contactați de către suspecţi, ocazie cu care li se solicita întocmirea unei procuri notariale în favoarea unui membru al grupului, prin care acesta să fie împuternicit să procedeze la obținerea actelor necesare și la valorificarea terenului.

După obținerea actelor notariale, pentru imobilele respective, membrii grupului procedau la obținerea sumelor de bani de la persoanele interesate de achiziționarea acestora, fiind încheiate antecontracte de vânzare-cumpărare, contracte de cesiune, contracte de dare în plată, însă care ulterior nu mai erau predate titularilor de drepturi.

Astfel, persoanele vătămate erau menținute în eroare, membrii grupului comunicându-le că procedurile legale nu au fost finalizate pentru valorificarea terenurilor și că nu au obținut vreo sumă de bani pentru imobilele respective.

Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 2.500.000 euro.", a explicat DIICOT într-un comunicat de presă

Au fost identificate 10 persoane vătămate. 16 indivizi vor fi aduși la audieri 

Ulterior, DIICOT a anunțat că până la acest moment procesual au fost identificate 10 persoane vătămate, dar și "circuite de spălare a banilor, pentru păstrarea produsului infracțional."

"La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Iaşi vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 16 persoane. (...) Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.", a mai transmis DIICOT, miercuri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel