Româncă din Turcia, despre calvarul prin care trec oamenii după cutremurele devastatoare: Stăm cu sufletul la gură. Nu ne putem abţine să nu plângem

Româncă din Turcia, despre calvarul prin care trec oamenii după cutremurele devastatoare: Stăm cu sufletul la gură. Nu ne putem abţine să nu plângem  / Foto: Agerpres
Româncă din Turcia, despre calvarul prin care trec oamenii după cutremurele devastatoare: Stăm cu sufletul la gură. Nu ne putem abţine să nu plângem / Foto: Agerpres

O româncă din Turcia a povestit calvarul prin care trec oamenii de acolo după cutremurele devastatoare care au avut loc în această țară.

Mirela Gultekin, o româncă aflată în Turcia, a povestit la Prima News cum sunt salvaţi oamenii de sub dărâmăturile provocate de cutremurele devastatoare din această țară. Turcia este ajutată în aceste momente de echipe de salvare venite din toată lumea, inclusiv din România, şi, din fericire, mulți oameni sunt încă găsiți în viață, deși au trecut patru zile de la catastrofă.

"Oamenii sunt salvaţi în fiecare oră. Încă se scot în viaţă. Din Iskenderun au scos chiar o familie formată din patru persoane. Este absolut un miracol pentru că au trecut mai mult de 100 de ore de la cutremur şi acum ne uităm la ştiri şi stăm cu sufletul la gură şi nu ne putem abţine să nu plângem pur şi simplu. Pentru faptul că au venit foarte multe echipe de salvare din toată lumea, sunt din 96 de ţări, acum lucrurile avansează mult mai repede. Ar fi fost atât de bine ca echipele să fi ajuns din primele zile. Atunci sunt convinsă că mult mai mulţi oameni ar fi putut să fie salvaţi", a spus Mirela Gultekin. 

Povești emoționante

Femeia spune cu durere că de zile bune nu mai are niciun fel de veste de la prietena sa și nici de la una dintre studentele sale. Nu știe dacă mai sunt în viață.

"Eu nu am veşti de la studenta mea din Adiyaman, nu au reuşit să ajungă încă la ea şi nu am veşti de la o prietenă care are familia sub ruine: doi copii, mamă, tată şi fratele. Niciun fel de ştiri. Nu vrem să ne pierdem speranţa pentru că sunt salvaţi inclusiv bebeluşi, un bebeluş de zece zile a fost salvat cu mama lui.

Aici unde sunt eu, la spital, este o siriancă care trăieşte în Turcia. Prima dată i-a fost salvat bebeluşul de 11 luni, a fost dus cu ambulanţa la un spital. Nu ştiau cine sunt părinţii şi a fost publicată imaginea pe social media. Iar mai târziu mama a fost salvată tot din ruine şi a putut să îşi identifice copilul datorită social media. Ieri chiar i-am văzut, sunt bine, mama este însărcinată în patru luni, dar este reunită cu bebeluşul ei. Sunt poveşti care pur şi simplu nici nu am cuvinte să vă spun cât de emoţionante sunt", a mai declarat Mirela Gultekin. 

"Toată lumea se gândeşte şi este concentrată pe cei care sunt încă sub ruine"

Românca spune că după ce au ajuns mai multe ajutoare din diferite țări, oamenii sunt mai relaxaţi și se concentrează pe salvarea celor rămași sub dărâmături.

"Ajutoare au venit în ultimele două zile, suficiente, mâncare, provizii, încălzire. Din acest punct de vedere lumea s-a mai relaxat. Sunt foarte multe puncte unde oamenii se pot duce şi pot dormi, li se pot da haine sau pături. Lumea nu mai este în stradă. Sunt încă oameni care preferă să doarmă în maşini, dar ziua mănâncă, beau apă în locuri amenajate. S-a mai liniştit atmosfera. Toată lumea se gândeşte şi este concentrată pe cei care sunt încă sub ruine. Este mai bine", a mai povestit ea.

Întrebată cum ar descrie aceste momente, aceste zile, românca a răspuns: "Groaznice, dar în acelaşi te fac să fii mult mai conştient de ceea ce este viaţa şi care sunt lucrurile importante în viaţă. Dacă în primele zile era panică, disperare, acum încerci să vezi lucrurile realist, cum poţi să ajuţi, vorbesc cu pacienţi, mai fac traduceri, încercăm să ne ajutăm unii pe ceilalţi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel