Roexit. Andi Cristea: Trebuie să evităm capcana propagandei antieuropene

Andi Cristea
Andi Cristea

Europarlamentarul PSD Andi Cristea a declarat vineri că România trebuie să evite să intre în capcana propagandei antieuropene.

"Dacă ne uităm pe harta UE, probleme de imagine în ceea ce priveşte corupţia, mişcări antieuropene, şamd, sunt doar în est (...) şi mi-e teamă că acest lucru ar putea să constituie un pretext pentru decuplarea graduală, treptată, a unor state membre din est de miezul puternic integrat al statelor fondatoare. (...) Noi trebuie să evităm o capcană în care am putea să cădem şi anume să facem jocul propagandei antieuropene care vrea să dezbine UE, criticând lucrurile care se întâmplă altfel decât ar trebui în cadrul UE. Este de domeniul evidenţei acest fapt, însă trebuie să gândim cu capul nostru, pentru că la finalul zilei, criticând state vestice pentru nerealizări pe care le avem în relaţie cu UE, ne facem singuri rău, chiar dacă tentaţia este foarte mare în această direcţie. Ne vom fixa ceasul în UE după voinţa comună a agenda după Franţei şi Germaniei şi asta nu este un lucru rău, pentru că în trecut viziunea lor a însemnat calea de succes pentru întreg continentul european prin crearea UE", a afirmat Cristea la conferinţa "Unitate în diversitate. UE încotro?" organizată de Institutul European din România la Bucureşti.

Ideea unui eventual Roexit - "o mare prostie"

"Acea idee toxică pe care aţi auzit-o în spaţiul public despre un eventual Roexit este o mare prostie şi nu m-ar mira să fie parte dintr-un război hibrid în care noi suntem prima linie de contact între cele două lumi. (...) Este de domeniul evidenţei, România nu are alt proiect de dezvoltare în afară de UE. Dacă vreţi să vă imaginaţi cum ar fi arătat România în afara UE şi a NATO, vă invit să priviţi la Balcanii de Vest, Republica Moldova şi Ucraina", a spus Cristea.

El a subliniat că procesul de transformare al UE va fi influenţat de interesele legitime naţionale ale celor mai puternice state membre, respectiv Marea Britanie, Franţa şi Germania.

"Marea Britanie va ieşi din UE şi atunci la butoane vor rămâne celelalte două state mari, importante, Franţa şi Germania, pe care trebuie să le respectăm pentru că sunt membri fondatori ai UE. (...) UE va arăta conform intereselor şi dorinţelor Franţei şi Germaniei", a afirmat europarlamentarul PSD.

Vezi și: România în Schengen, vot politic comisia LIBE. Andi Cristea: Rămâne cum am vorbit, da?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel